Lato to doskonały czas na przygotowywanie domowych wypieków. Mamy teraz do dyspozycji wiele rodzajów świeżych owoców, które aż proszą się o to, by wkomponować je w smakowite desery. Z dzisiejszego postu dowiemy się, jak w prosty sposób przygotować domowy torcik z czereśniami i ciasto z malinami.

Torcik z czereśniami
Czereśnie nadadzą torcikowi słodko-kwaśnego posmaku

Czereśnie nadadzą torcikowi słodko-kwaśnego posmaku (Źródło: www.smakiogrodu.blogspot.com)

Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 sztuk jajek
  • 1 łyżka octu
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na krem:

  • 500 mililitrów śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 500-600 gramów świeżych czereśni

Sposób przygotowania:

Aby przygotować ciasto, zaczynamy od przesiania mąki z kakao. Żółtka jajek mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Oddzielone białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do uzyskanej piany dodajemy żółtka, miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po przygotowaniu masy, dno okrągłej tortownicy – o średnicy 23 centymetrów – smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy i  wkładamy na 30-35 minut do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu wypieku z pieca, studzimy go, a następnie kroimy na 3 blaty. Przystępując do przygotowania kremu, śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Gotowym kremem i czereśniami przekładamy kolejne warstwy ciasta.

Ciasto z malinami
Ciasto udekorowane kremem i malinami posypujemy cukrem pudrem

Ciasto udekorowane kremem i malinami posypujemy cukrem pudrem (Źródło: www.mojewypieki.com)

Składniki na ciasto:

  • 300 gramów mąki
  • 140 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1opakowanie cukru waniliowego
  • 240 gramów jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 sztuki jajek
  • 4 łyżki masła
  • 300 gramów malin

Składniki na dekorację ciasta:

  • 4 łyżki śmietany kremówki 30 %
  • 6 łyżek serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania ciasta:

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej łączymy ze sobą produkty mokre, w tym roztopione masło. Artykuły mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką, dodając przy tym część przygotowanych malin. Uzyskaną masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę w piecu, rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza. W tym czasie, ze śmietany kremówki i sera ucieramy krem, którym po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, udekorujemy nasz deser. Wypiek ozdabiamy także świeżymi malinami i posypujemy cukrem pudrem.

W okresie lata warto korzystać z zasobów letniego ogrodu lub miejskiego straganu. Świeże czereśnie czy też maliny możemy używać w formie dodatku do wielu ciast lub zajadać jako smaczną przekąskę, która orzeźwi nas w trakcie każdego upalnego dnia.