Z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon infekcyjny. Najbardziej na ataki wirusów i bakterii narażone są nasze pociechy. Możemy jednak wesprzeć ich system odpowiednią dietą. Co powinno się w niej znaleźć przede wszystkim?

Jogurt naturalny

To jedno z lepszych źródeł probiotyków.

Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które osadzają się na ścianach jelit i wspomagają walkę z chorobotwórczymi bakteriami.

Płatki owsiane

 

To z kolei dobre źródło prebiotyków – czyli „pokarmu” dla dobrych bakterii.

Aby dobre bakterie (probiotyki) mogły szybko się namnażać potrzebują sprawdzonego paliwa. Są nim właśnie prebiotyki.

Owoce

W ich składzie znajduje się duża ilość witaminy C, która uszczelnia barierę ochronną ustroju.

Jesień sprzyja nadal dostępowi do świeżych owoców. Aby jednak nie zaszkodziły, należy wiedzieć, w jakim wieku można je serwować:

  • maliny – od 7 m-ca;
  • jagody, borówki amerykańskie – od 9 m-ca;
  • śliwki – od 9-10 m-ca;
  • gruszki – od 7 m-ca.