Antybiotyki są często jedynym wyjściem w przypadku walki z niektórymi schorzeniami. Środki te niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, przez co leczenie różnego rodzaju infekcji staje się szybsze i efektywniejsze. Niemniej jednak antybiotyki mają przy tym bardzo niekorzystny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu. Po przebytej chorobie zazwyczaj potrzebuje ona odbudowania. Jak w trakcie i po antybiotykoterapii zadbać o warstwę ochronną organizmu? Jak może nam w tym pomóc odpowiednia dieta?

Jogurty i kiszonki podczas antybiotykoterapii

Podczas kuracji antybiotykowej dobrze jest włączyć do swojego jadłospisu fermentowane produkty mleczne. Poza bakteriami fermentacji mlekowej, zawierają one bowiem probiotyki. Warto także przyjmować specjalne napoje, które powstają za sprawą procesów fermentacji, z udziałem bakterii probiotycznych. Są one jednak skuteczne jedynie wtedy, gdy spożywa się je systematycznie, a najlepiej codziennie. Przy antybiotykoterapii nasz organizm wzmocnią również:

  • jogurty,
  • kefiry,
  • maślanki,
  • kiszone ogórki i kapusta.

Dlaczego? Ponieważ produkty te dostarczają nam bakterie kwasu mlekowego, stymulujące odporność. Kiedy przyjmować takie artykuły? Mleko i jego przetwory możemy jadać na kilka godzin przed lub po zażyciu leku. Nigdy nie należy tego robić bezpośrednio przed i po przyjęciu antybiotyku, ponieważ utrudni to jego wchłanianie. A co wtedy, gdy skończymy terapię? Po zakończeniu kuracji antybiotykowej należy pić przynajmniej jedną szklankę jogurtu dziennie i spożywać produkty z bakteriami mlekowymi.

Do jadłospisu dobrze jest włączyć fermentowane produkty mleczne

Do jadłospisu dobrze jest włączyć fermentowane produkty mleczne (Źródło: fakty.elblag.pl)

Owoce i warzywa

Dieta bogata w owoce i warzywa pomoże nam zapobiec awitaminozie i wzmocnić organizm. Dlatego to bardzo ważne, by w trakcie antybiotykoterapii jeść jarzyny i pić świeże soki. Najistotniejszą dla naszej odporności – witaminę C – znajdziemy głównie w natce pietruszki, brokułach, brukselce, kiszonej kapuście i cytrusach. Jeśli jednak chodzi o te ostatnie produkty, musimy wykazać się ostrożnością. Poza tym, że cytrusy są bogate w witaminy, zawierają również składniki, które utrudniają wchłanianie antybiotyków z przewodu pokarmowego do krwi. Z tego powodu nie należy popijać lekarstw sokami cytrusowymi. Kiedy i z czym zatem najlepiej jest przyjmować antybiotyk? Większość antybiotyków przyjmuje się na godzinę przed lub 2 godziny po jedzeniu. Dobrze jest popić je wodą.

Owoce i warzywa zawierają witaminy i wzmacniają odporność

Owoce i warzywa zawierają witaminy i wzmacniają odporność (Źródło: kwestiadiety.com)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Antybiotykoterapia – choć potrzebna – może być także szkodliwa dla naszego organizmu. Najlepiej jest zatem zadbać o stan swojej flory bakteryjnej, w trakcie i tuż po kuracji antybiotykowej. W tym celu warto zwracać uwagę na odpowiedni skład przyjmowanej diety. O poradę w tej kwestii dobrze jest też zapytać lekarza lub farmaceutę. Może on uznać, iż dobrym wyborem dla nas będzie włączenie preparatu z żywymi kulturami bakterii.