Większość z nas przepada za domowymi sernikami. W dzisiejszym poście zostanie zatem przedstawiony przepis na sernik, który z łatwością możemy przygotować we własnej kuchni, z myślą o naszych najbliższych. Wyjątkowego charakteru temu słodkiemu przysmakowi nada lśniąca polewa z gorzkiej i aromatycznej czekolady.

Przygotowanie ciasta na sernik
Ciastem wylepiamy okrągłą tortownicę o średnicy 26 centymetrów

Ciastem wylepiamy okrągłą tortownicę o średnicy 26 centymetrów (Źródło: www.kreocen.pl)

Składniki na ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 2/5 kostki do pieczenia (100g);
  • 50 gramów cukru pudru;
  • 2 żółtka;
  • torebka cukru wanilinowego;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta na sernik:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy mikserem i szybko zagniatamy. Formujemy z powstałej masy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Na koniec ciasto nakłuwamy widelcem.

Masa serowa

Składniki masy serowej:

  • 800 gramów twarogu sernikowego;
  • 4 jajka;
  • 2 białka;
  • 3/5 kostki do pieczenia;
  • 200 gramów cukru pudru;
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego;
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego.

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Następnie mieszamy go z miękką kostką do pieczenia. Do masy dodajemy twaróg, kisiel w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową wykładamy na ciasto w formie. Sernik pieczemy w piecu rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, a po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie przez około 50-60 minut. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika, studzimy, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy.

Polewa z gorzkiej czekolady
Polewą z gorzkiej czekolady dekorujemy sernik

Polewą z gorzkiej czekolady dekorujemy sernik (Źródło: www.uwielbiamgotowac.com)

Składniki na polewę z gorzkiej czekolady:

  • 2 tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady (200 gramów);
  • 150 gramów śmietanki 30%;
  • 1/5 kostki masła (50 gramów).

Sposób przygotowania polewy:

Śmietankę podgrzewamy razem z kostką do pieczenia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą smarujemy wierzch ostudzonego sernika.

Domowy sernik z gorzką czekoladą to doskonały wybór na słodki przysmak dla całej rodziny. Do jego przygotowania będą nam potrzebne: mąka pszenna, dwie kostki do pieczenia, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, twaróg sernikowy, cukier puder, kisiel cytrynowy, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, śmietanka, a przede wszystkim dużo miłości i zaangażowania;-)