Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 roku Luigi Bezzera stworzył swój pierwszy ekspres do parzenia tego rodzaju kawy. Dziś espresso cieszy się wielką popularnością nie tylko we Włoszech, ale także w Hiszpanii, Argentynie, w krajach południowej Europy oraz zyskuje coraz większe uznanie w pozostałych częściach świata. Czym charakteryzuje się ten aromatyczny napój i co sprawia, że jest on tak wyjątkowy?

Espresso znaczy wyrazisty

Na powierzchni espresso powinna pojawić się orzechowo-brązowa pianka, zwana cremą

Na powierzchni espresso powinna pojawić się orzechowo-brązowa pianka, zwana cremą (Źródło: www.starbucks.com.sg)

Espresso to kawowy napar, który powstaje w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Stanowi on esencję smaku, zawartą w niewielkiej porcji aromatycznego napoju. Nazwa kawy doskonale odzwierciedla sposób jej przygotowywania. Powstaje ona bowiem za sprawą błyskawicznego i ekspresowego przepływu wody przez zmielone ziarna kawy. Wbrew pozorom, nazwa tego kawowego naparu prawdopodobnie nie wywodzi się od szybkiego sposobu jej przygotowywania, lecz od jej charakterystycznego smaku – wzięła się ona od włoskiego przymiotnika espressivo, czyli wyrazisty. Warto także zaznaczyć, że poprawnie zaparzona kawa tego typu ma na powierzchni orzechowo – brązową piankę, nazywaną cremą.

Sposób parzenia kawy
Espresso parzy się w kawiarce, ekspresie kolbowym lub automatycznym

Espresso parzy się w kawiarce, ekspresie kolbowym lub automatycznym (Źródło: www.foodandwine.com)

Do przygotowania klasycznej kawy espresso służy kawiarka, ekspres kolbowy (http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/ekspresy-wysokocinieniowe) lub automatyczny. Jedną porcję napoju parzy się z około 7 gram świeżo zmielonych i ubitych ziaren kawowca. Ciśnienie wody, które przepływa przez drobinki kawy powinno wynosić od 8,5 do 9,5 bara, a jej temperatura musi sięgać od 90,5 do 96 stopni Celsjusza. W ciągu 25 sekund ekstrakcji kawy uzyskuje się około 25 mililitrów gęstego naparu w filiżance. Kawę serwuje się w podgrzanych, niewielkich filiżankach o pojemności około 70 mililitrów. Bardzo często w kawiarniach lub restauracjach do kubeczka espresso dodaje się kieliszek wody, która ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed skosztowaniem kawy, tak by w pełni móc cieszyć się jej intensywnym smakiem i aromatem naparu.

Espresso  – pochodzące ze słonecznej Italii – to bardzo aromatyczny napój o wyrazistym smaku.  Przygotowywany jest on skrupulatnie w kawiarkach, ekspresach kolbowych lub automatycznych. Podaje się go w niewielkich filiżankach o pojemności 70 mililitrów, do których bardzo często dołącza się szklankę wody, mającą za zadanie oczyścić kubki smakowe, w celu pełnego odczuwania wyrazistych nut smakowych, zamkniętych w każdym łyku kawy.