Z jakimi przyprawami najlepiej komponuje się ryba? Co do niej dodać, aby wydobyć z jej mięsa smak? W dzisiejszym poście poznamy kilka wskazówek, dotyczących tego, w jaki sposób przyprawiać rybę tak, aby nie przytłumić jej delikatnego smaku.

Ryba na pierwszym miejscu
Świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu przypraw

Świeża ryba nie potrzebuje zbyt wielu przypraw (Źródło: www.party.pl)

Świeża ryba, która została pozyskana z wiarygodnego źródła, to rarytas sam w sobie. Delikatny smak ryby niestety łatwo zagłuszyć nieodpowiednio użytymi dodatkami, dlatego też pierwsza zasada prawidłowego przyprawiania ryb brzmi: nie przesadzać! Jak twierdzą zgodnie kucharze, lepiej jest nie doprawić ryby, iż w jej przypadku przesadzić ze zbyt wieloma dodatkami. Najlepszymi, a zarazem łatwo dostępnymi składnikami – którymi warto przyprawić rybę – są: świeżo zmielony pieprz i odrobina zielonych ziół.

Czym przyprawiamy rybę?
Koperek w doskonały sposób podkreśla smak ryby

Koperek w doskonały sposób podkreśla smak ryby (Źródło: www.abczdrowie.pl)

Rybę możemy przyprawiać solą i sokiem z cytryny. Z tymi dodatkami musimy jednak postępować ostrożnie. Mięso posolone zbyt wcześnie, może mieć bowiem tendencję do twardnienia i wysychania, dlatego najlepiej jest posolić go tuż przed przystąpieniem do obróbki cieplnej. Podobnie należy obchodzić się z sokiem z cytryny. Ryba polana nim przed przyrządzeniem ścina się powierzchniowo, zatem czynność tę zawsze zostawiamy na sam koniec. Jak już zostało wspomniane, ryby doskonale komponują się także ze świeżymi ziołami. Wśród nich prym wiedzie koperek i pietruszka. Wystarczy włożyć te zioła do ryby, a następnie ją piec lub grillować. Do ryb pasują również pęczki majeranku, szałwii, rozmarynu, tymianku, estragonu i kolendry. Co więcej, przyprawą, która bardzo dobrze podkreśla smak rybnego mięsa jest pieprz cytrynowy.

Smak świeżej ryby jest subtelny i jedyny w swoim rodzaju. Warto zatem postarać się, aby ryba przyrządzana przez nas w domu, nie straciła swojego wyjątkowego charakteru. Odpowiednie przyprawienie ryby sprawi, że przy zachowaniu jej smaku, wzbogacimy go o dodatkowe nuty. Możemy to zrobić za sprawą: soli, pieprzu, soku z cytryny i świeżych ziół.