Wiele z nas nie wyobraża sobie braku cukru w swojej kuchni. Lubimy słodki smak i często wykorzystujemy go jako dodatek do napojów, deserów i różnych przekąsek. Zdarza się, że cukier jest też niezbędny do przygotowywania dań obiadowych. Niestety, jak alarmują naukowcy, substancja ta stanowi realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlaczego jest ona tak niebezpieczna? Jak możemy ją zastąpić w swojej kuchni? I gdzie możemy znaleźć informacje na temat zdrowego żywienia?

Cukier – słodka trucizna
Nie bez powodu cukier został nazwany słodką trucizną

Nie bez powodu cukier został nazwany słodką trucizną (Źródło: aktywnezywienie.blogspot.com)

Już 1957 roku doktor William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Dlaczego potraktował tę substancję aż tak surowo? Ponieważ to, co w niej zostaje to czyste, rafinowane węglowodany. Brakuje w niej natomiast białka, witamin i substancji mineralnych, co staje się przyczyną niekompletnego metabolizmu węglowodanów i powoduje tworzenie się toksyn, akumulujących się w mózgu, systemie nerwowym, a także w czerwonych ciałkach krwi. Proces ten zakłóca oddychanie komórek i powoduje brak odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. To z kolei w niemałym stopniu wpływa na niekorzystny stan zdrowia i samopoczucia.

Czym zastąpić cukier?
Ksylitol, czyli zdrowy cukier z brzozy

Ksylitol, czyli zdrowy cukier z brzozy (Źródło: styl.pl)

Jak zatem sprawić, by w naszym jadłospisie nie zabrakło słodkiego smaku, a zarazem nie narażać się na groźne skutki spożywania cukru? Rozwiązania tego problemu najlepiej jest szukać w świecie roślin. Jedną z naturalnych substancji słodzących jest ksylitol, czyli cukier brzozowy. Ma on postać bezwonnego, krystalicznego proszku o przyjemnym słodkim, lekko mentolowym smaku. Ksylitol uważany jest za jedną z najzdrowszych substancji słodzących, gdyż oprócz stosunkowo niskiej kaloryczności, wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Innym naturalnym cukrem są listki stewii. Słodziki stewiowe zaleca się głównie do słodzenia napojów i deserów. Zastosowanie kulinarne stewii ogranicza jedynie jej ziołowy posmak. Spośród naturalnych substancji słodzących, na szeroką skalę produkowana jest jedynie taumatyna. Jest to białko o intensywnie słodkim smaku, pochodzące z afrykańskich owoców katemfe. Taumatynę wykorzystuje się w produkcji słodyczy, wyrobów cukierniczych na bazie kakao i owoców suszonych, gum do żucia oraz past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Co więcej, stosuje się ją w produkcji leków oraz żywności niskosodowej.

Obiady Czwartkowe
Jedno ze spotkań z cyklu Obiadów Czwartkowych

Jedno ze spotkań z cyklu Obiadów Czwartkowych (Źródło: obiadyczwartkowe.pl)

Problematyka zdrowego odżywiania – dotycząca między innymi ograniczenia spożycia cukru i wykorzystania jego naturalnych zamienników – poruszana jest w trakcie Obiadów Czwartkowych, stanowiących cykl spotkań, których celem jest promocja zdrowia i właściwej diety. Są one organizowane przez firmę Philipiak Milano. Obiady Czwartkowe odbywają się w towarzystwie popularnych osób: aktorów, prezenterów, ludzi ze świata kultury, sztuki, sportu oraz dziennikarzy. Każdemu takiemu spotkaniu przyświeca dobroczynny cel. Aby dowiedzieć się więcej o Obiadach Czwartkowych oraz o poruszanych na nich tematach, warto odwiedzić stronę internetową znajdującą się pod adresem: http://www.obiadyczwartkowe.pl/.

Cukier stanowi realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Aby uniknąć niebezpiecznych skutków jego działania, warto zastąpić go substancjami słodzącymi, pozyskiwanymi ze świata roślin. Informacje na temat szkodliwości cukru oraz stosowania jego bezpiecznych zamienników, przekazywane są podczas Obiadów Czwartkowych, organizowanych przez firmę Philipiak Milano. Na oficjalnej stronie tego cyklu spotkań, możemy znaleźć wiele cennych informacji na temat zdrowego żywienia.