W jesienne dni chętnie zajadamy się domowymi wypiekami, szczególnie w gronie rodziny i przyjaciół. Jednym z lubianych przez nas deserów jest tarta na słodko, której przygotowanie nie wymaga wytrawnych umiejętności kulinarnych. W dzisiejszym poście zostanie nam przedstawiona jedna ze sprawdzonych receptur na ten słodki przysmak, wzbogacony masą serową i owocami.

Tarta serowa – przygotowanie ciasta
Przed włożeniem ciasta do piekarnika, należy nakłuć go widelcem

Przed włożeniem do piekarnika ciasta, należy nakłuć go widelcem (Źródło: www.apoczywaj.pl)

Aby w naszej kuchni powstała tarta serowa z owocami, musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów spożywczych. Do wykonania ciasta będziemy zatem potrzebować:

  • 175 gramów mąki (plus trochę do posypania formy)
  • 100 gramów masła (zimnego)
  • 2 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtka jajka

Sposób przygotowania:

Wykonanie deseru zaczynamy od umieszczenia w misce składników na ciasto, które zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Forma, w której znajdzie się tarta, powinna mieć średnicę od około 22 do 24 centymetrów. Smarujemy ją masłem i posypujemy mąką, a następnie wkładamy do niej ciasto, którego powierzchnię nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Masa serowa i owoce
Tartę serową dekorujemy owocami

Tartę serową dekorujemy owocami (Źródło: trustedcosmetics.pl)

Do przygotowania masy serowej, która będzie stanowiła nadzienie tarty, konieczne będą następujące składniki:

  • 500 gramów sera naturalnego (do serników),
  • 125 gramów cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Na wierzch deseru będziemy musiały natomiast położyć:

  • maliny
  • jeżyny
  • truskawki
  • borówki amerykańskie/jagody

Sposób przygotowania:

Do sera dodajemy kolejno sok z cytryny oraz mąkę. Następnie łączymy i miksujemy całość, wsypując powoli cukier i wbijając jajka. Za pomocą łyżki łączymy masę serową z jogurtem i wylewamy ją na spód ciasta. Teraz nasza tarta powinna powędrować do piekarnika – nagrzanego do 200 stopni Celsjusza – na czas 15 minut. Przez kolejne 30 minut pieczemy ją w temperaturze 120 stopni, a potem studzimy przy otwartym piekarniku. Przed podaniem deseru, chłodzimy go w lodówce przez kilka godzin, a następnie dekorujemy owocami.

Tarta na słodko to wypiek, który sprawdzi się w trakcie chłodnych, jesiennych dni. Do jego wykonania będą nam potrzebne takie składniki jak: mąka, masło, cukier puder, jajka, ser naturalny (do serników), jogurt naturalny, sok z cytryny, maliny, jeżyny, truskawki i borówki amerykańskie. Choć na przygotowanie tego deseru musimy poświecić nieco więcej czasu, jego smak z pewnością nam to zrekompensuje.