Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, obiady w restauracyjnych ogródkach lub plenerowe grille przestają mieć rację bytu. Nasze życie rodzinne i towarzyskie coraz częściej przenosimy zatem do ciepłych pomieszczeń, między innymi pod swój własny dach. Jeśli niebawem spodziewamy się wizyty rodziny bądź grona znajomych we własnym domu i chcemy poczęstować ich czymś smacznym, koniecznie poznajmy przepis na karczek duszony z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, który będziemy mogły podać na takim spotkaniu.

 Potrzebne składniki
Do przygotowania potrawy potrzebny jest 1,5 kilogramowy kawałek karczku, pokrojony w 1 centymetrowe plastry

Do przygotowania potrawy potrzebny jest 1,5 kilogramowy kawałek karczku, pokrojony w 1-centymetrowe plastry (Źródło: www.kuchnia.wp.pl)

Aby wykonać duszony karczek z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, niezbędne będzie przygotowanie następujących składników:

  • 1,5 kilograma karczku pokrojonego w 1-centymetrowe plastry (najmniejsze warto delikatnie rozbić tłuczkiem),
  • 3 cebul,
  • 0,5 kilograma pieczarek,
  • ketchupu,
  • oleju,
  • sera żółtego w plastrach, takiego jak ser gouda (http://www.mlekoma.pl/produkty/gouda/),
  • bazylii,
  • oregano,
  • majonezu,
  • soli.
Karczek duszony – sposób przygotowania
Karczek powinien dusić się się  w piekarniku przez ok. 2 godziny

Karczek powinien dusić się się w piekarniku przez ok. 2 godziny (Źródło: www.urzadzamy.pl)

Przygotowanie potrawy zaczynamy od posmarowania ketchupem plastrów karczku po obu stronach. Następnie natłuszczamy olejem brytfankę lub naczynie żaroodporne, w którym rozkładamy poziomo karczek. Plastry mięsa przyozdabiamy pokrojoną cebulą, pieczarkami (delikatnie posolonymi) oraz serem żółtym. Goudę smarujemy niewielką ilością majonezu oraz posypujemy bazylią i oregano. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy piec będzie już gotowy, wkładamy do niego naczynie lub brytfankę, którą uprzednio przykrywamy. Karczek dusimy w piekarniku przez około 2 godziny. Pod sam koniec pieczenia, z naczynia ściągamy pokrywkę.

Jesienna aura to doskonały pretekst, aby podszkolić swoje umiejętności kulinarne i zaprezentować je swoim najbliższym. Daniem, które sprawdzi się w roli posiłku na rodzinny obiad bądź spotkanie ze znajomymi, może się okazać karczek duszony z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. Potrawa ta nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy i z pewnością posmakuje naszym gościom.