Markizy to kruche ciasteczka – przekładane słodką masą – znane niemalże na całym świecie. Jeśli należymy do grona amatorek takich słodkości, koniecznie zapoznajmy się z dzisiejszym postem. Zostanie w nim przedstawiony prosty przepis na kolorowe, domowe markizy, które z pewnością oczarują podniebienia naszych bliskich.

Markizy – przygotowanie
Masę na ciastka wkładamy do rękawa piekarniczego

Masę na ciastka wkładamy do rękawa piekarniczego (Źródło: www.garneczki.pl)

Aby przygotować domowe markizy, konieczne będzie zaopatrzenie się przez nas w następujące składniki:

  • 175 gramów masła,
  • 80 gramów cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 lub 4 krople aromatu migdałowego lub waniliowego,
  • 250 gramów mąki,
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%,
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego,
  • kolorowy lukier oraz migdały i mak do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajko, aromat, mąkę i śmietanę. Następnie wszystko miksujemy, w celu uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Wyciągamy dwie duże blachy i wykładamy je papierem do pieczenia. Teraz przekładamy uzyskaną masę do rękawa piekarniczego i wyciskamy z niego około 70 krążków o średnicy 2 centymetrów. Zachowujemy między nimi bezpieczne odstępy (ciastka w trakcie pieczenia spłaszczą się i powiększą).

Pieczenie ciastek
Markizy dekorujemy kolorowym lukrem

Markizy dekorujemy kolorowym lukrem (Źródło: www.letsbakecupcake.com)

Tak przygotowane blachy wkładamy do pieca, nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Ciastka pieczemy w nim przez 10 minut do czasu, aż ich brzegi w lekki sposób zbrązowieją. Po upieczeniu markiz, przez chwilę studzimy je na kratce piekarnika. Połowę gotowych ciastek smarujemy dżemem truskawkowym, a potem każde składamy z drugim ciastkiem, delikatnie je do siebie dociskając. Na koniec markizy ozdabiamy za pomocą kolorowego lukru oraz migdałów i maku. Tak przygotowane ciastka są gotowe do podania.

Markizy to ciastka znane i lubiane na całym świecie. Jeśli upieczemy je samodzielnie, w swoim własnym zaciszu domowym, z pewnością jeszcze bardziej posmakują one naszym bliskim. Łakocie te przygotowujemy z masła, cukru, jajka, aromatu migdałowego lub waniliowego, mąki i śmietany 18%. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez 10 minut. Gotowe ciasteczka składamy ze sobą, przekładając je uprzednio dżemem i na koniec ozdabiamy kolorowym lukrem, migdałami oraz makiem. Smacznego!