Kuchnia włoska to jeden z najpopularniejszych sposobów gotowania na świecie. Co sprawia, że tak bardzo ją lubimy? Jakie przepisy na dania śródziemnomorskie warto wypróbować? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w niniejszym artykule.

Kuchnia włoska – sekret popularności

Kuchnia włoska jest bardzo prosta. Składniki, wykorzystywane przez kucharzy ze słonecznej Italii, są wysokiej jakości, przez co bronią się same. Sztuka gotowania polega na tym, by podkreślić naturalny smak zastosowanych produktów. W kuchni pochodzącej z Półwyspu Apenińskiego nie znajdziemy zatem skomplikowanych, wieloskładnikowych potraw. Liczy się w niej świeżość, pomysł, a także dobre zestawienie składników. Niewątpliwym atutem śródziemnomorskiego sposobu gotowania, jest też jego pozytywny wpływ na zdrowie. Rozmaite warzywa, rośliny strączkowe i oliwa – stanowiące podstawę kuchni włoskiej – to produkty szczególnie polecane przez lekarzy i dietetyków. Oprócz swojej prostoty i aspektów zdrowotnych, posiłki wywodzące się ze słonecznej Italii, przywołują nam ciepłe, wakacyjne skojarzenia. A to niewątpliwie kolejny powód, dla którego tak chętnie po nie sięgamy.

Impreza we włoskim stylu

Kuchnia włoska posiada bogatą ofertę smakową, przez co każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Przygotowanie imprezy we włoskim stylu jest wobec tego gwarancją sukcesu. Co podać na takim przyjęciu? Warto zacząć od antipasti, czyli przystawek. W tej roli sprawdzą się kawałki melona z szynką prosciutto, bruschetta z pomidorami bądź sałatki: caprese lub panzanella. Gościom warto też zaserwować arancini – ryżowe kulki, smażone w głębokim tłuszczu lub zamarynowane oliwki w ziołach i czosnku oraz suszone pomidory faszerowane kremowym serkiem z posiekaną bazylią. Jako danie główne dobrze jest podać risotto lub makaron. Nieodłącznym elementem każdej włoskiej biesiady powinna być też lampka wybornego wina.

Bruschetta

Jak już zostało wspomniane, w roli przystawki doskonale sprawdzi się bruschetta. Jak przygotować taki posiłek? Na początek warto zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 małą cukinię
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pieprz mielony do smaku
  • garść listków bazylii
  • 2 sztuki półbagietek

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Pomidory także kroimy drobno – najlepiej usuwając nasiona – dodajemy do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przyprawiamy oregano, pieprzem i pokrojonymi listkami bazylii (zostawiając kilka do dekoracji). Bagietki kroimy na dość grube kromki. Układamy na blasze, skrapiamy resztą oliwy i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Grzanki wyjmujemy, nacieramy przeciśniętym na pół ząbkiem czosnku. Na każdej kromce kładziemy porcje warzyw i dekorujemy listkiem bazylii.

Bruschetta

Bruschetta (Źródło: kuchnialidla.pl)

Zupa minestrone

W kuchni włoskiej nie brakuje też aromatycznych zup. Przykładem takiego posiłku jest zupa minestrone. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować:

  • 2 średnich marchewek
  • 1 małej papryki czerwonej
  • 1 małej papryki żółtej
  • 1 średniej cukinii
  • 1 średniej cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 2 litrów bulionu warzywnego
  • 150 gramów makaronu drobnego pastani
  • 400/249 gramów białej fasoli konserwowej
  • pół szklanki groszku zielonego
  • 3 łyżek oliwy
  • garści listków bazylii
  • 3 łyżeczek zielonego pesto
  • soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy marchewki i kroimy je w kostkę. Paprykę i cukinię dzielimy na kawałki. Cebule i czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewki, cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Dusimy przez 5 do 6 minut, często mieszając. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Następnie wrzucamy makaron, a gdy zmięknie, dodajemy fasolę i groszek. Zupę gotujemy 4 minuty i przyprawiamy. Gotowe danie podajemy z pesto i bazylią.

Sałatka caprese

Bardzo smacznym i mało kalorycznym posiłkiem jest sałatka caprese. Aby ją wykonać, będziemy potrzebować takich składników, jak:

  • 600 gramów pomidorów o różnych kolorach i kształtach
  • 1 papryka żółta
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 300 gramów mozzarelli mini
  • 8-12 sztuk jabłuszek kaparowych
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • garść listków bazylii

Sposób przyrządzania:

Pomidory myjemy, a większe z nich kroimy na plasterki. Z kolei małe koktajlowe przecinamy na połówki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i tniemy na paski lub krążki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki. Kulki mozzarelli również odsączamy. Na talerzach układamy plastry i połówki pomidorów, dodajemy paprykę, kulki mozzarelli, jabłuszka kaparowe i pokrojone suszone pomidory. Całość skrapiamy oliwą i octem. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy listkami bazylii.

Sałatka caprese

Sałatka caprese (Źródło: kamis.pl)

Panna cotta z sosem malinowym

Kuchnia włoska bogata jest w smakowite desery, uwielbiane na całym świecie. Jednym z nich jest panna cotta z sosem malinowym. Do jej wykonania niezbędne okażą się takie produkty, jak:

  • 400 mililitrów śmietany 18 %
  • 150 gramów drobnego cukru
  • pół laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 150 mililitrów mleka 0,5 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 gramów mrożonych malin
  • 4 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Śmietanę przelewamy do rondla, wsypujemy cukier, zeskrobujemy do środka ziarenka wanilii i dodajemy kurkumę. Mocno podgrzewamy, uważając, by nie zagotować śmietany, bo to mogłoby spowodować jej zwarzenie. Rondel zdejmujemy z ognia. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Śmietanę łączymy z mlekiem i przelewamy przez sito do foremek. Studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli na co najmniej 4-5 godzin. Maliny wrzucamy do rondelka i dodajemy brązowy cukier. Wlewamy dwie łyżki wody, a następnie zagotowujemy. Miksujemy i przecieramy przez sitko, tak by pozbyć się pestek. Gotową panna cottę odcinamy ostrym nożem od brzegu foremki, zanurzamy ją na chwilę w ciepłej wodzie i przerzucamy deser na talerz. Podajemy go z sosem malinowym.

Kuchnia włoska – dzięki swej prostocie, walorom smakowym i zdrowotnym – doceniana jest na całym świecie. Oferuje wiele smacznych dań, które spełniają oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Warto pokusić się o wypróbowanie receptur wprost z Półwyspu Apenińskiego, by sprawić przyjemność sobie i swoim gościom.