Mięso drobiowe cieszy się dużą popularnością. Najczęściej dostępne są całe tusze ptaków lub też ich części, jak: udka, piersi czy skrzydełka. Krojenie drobiowej tuszy powinno się zaczynać od obcięcia nóg, a w dalszej kolejności – skrzydeł. Następnie korpus przecina się wzdłuż i czyści od środka. Tak przygotowane mięso można podzielić na dalsze części, a te z kolei przygotować na rozmaite sposoby – ugotować, usmażyć, piec czy grillować. A jakimi kulinarnymi metodami możemy się posłużyć, by powstał soczysty kurczak, który sprawdzi się w roli dania obiadowego?

Kura z pomidorami i papryką

Jednym ze sposobów na przygotowanie kury jest podsmażenie i duszenie jej w towarzystwie pomidorów i papryki. Aby tak przyrządzić mięso z kury, będziemy potrzebować:

  • 1 małej kury (ok. 1 kilograma)
  • 3 cebul
  • 1 ząbka czosnku
  • pół kilograma pomidorów
  • 2 czerwonych papryk
  • 4 cebul
  • 2 ząbków czosnku
  • oliwy
  • soli i pieprzu
  • tymianku

Sposób przyrządzania:

Kurę myjemy i dzielimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Strąki papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókna, miąższ kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie. Wkładamy kawałki kury i obsmażamy je ze wszystkich stron. Dokładamy paprykę, cebulę i pomidory. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Podajemy z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem curry.

Kura z pomidorami i papryką

Kura z pomidorami i papryką (Źródło: mojegotowanie.pl)

Kurczak z orzechami

Kurczak z orzechami można przygotować za pomocą następujących składników:

  • 1 małego kurczaka (ok. 1 kilograma)
  • 1 dużej cebuli
  • 1 łyżki mąki
  • 4 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżki orzechów arachidowych (bez soli)
  • oleju do smażenia
  • soli
  • pieprzu
  • papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Wymytego kurczaka osuszamy ręcznikiem i dzielimy na porcje. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Osobno podsmażamy posiekaną cebulę i orzechy. Cebulę, orzechy oraz bulion  wymieszane z przecierem pomidorowym i mąką – dodajemy do kurczaka i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Kurczak z orzechami

Kurczak z orzechami (Źródło: przepisy.pl)

Kurczaka możemy przygotowywać na wiele sposobów, zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej z warzywami czy orzechami. Mięso to może być też przyrządzane w całości lub mniejszych kawałkach. Dobrym przykładem dania drobiowego może być przepis na skrzydełka z kurczaka, jaki znajdziemy klikając tutaj.