Kwas mlekowy możemy znaleźć w kwaśnym mleku, jogurtach i produktach kiszonych. Dlaczego warto spożywać te artykuły żywnościowe i inne probiotyki z kwasem mlekowym? Jakie działanie wykazuje kwas mlekowy i jak on powstaje? Na te pytania odpowiedzi udzieli dzisiejszy post.

Kwas mlekowy – jak powstaje?

Kwas mlekowy to związek organiczny, który w warunkach fizjologicznych wytwarzany jest przez organizm w trakcie przemian metabolicznych. Podczas wysiłku, gdy zapotrzebowanie tkanek na tlen przekracza jego dostarczaną ilość, do pozyskiwania energii komórki wykorzystują mechanizm beztlenowych przemian glukozy. W procesie tym – zachodzącym głównie w mięśniach – powstaje ów kwas. Drugim jego naturalnym źródłem są bakterie Lactobacillus (http://www.dicoflor.pl/pl/antybiotykoterapia/zywe-kultury-bakterii-dla-dziecka/), które wywołują fermentację cukrów w organizmie. Bakterie kwasu mlekowego wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka. Występują w jamie ustnej i układzie moczowo-płciowym. Kwas stabilizuje w tych miejscach środowisko, zapobiegając rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów. Związek ten jest wykorzystywany w probiotykach i kosmetykach.

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy (Źródło: wikipedia.pl)

Probiotyki z kwasem mlekowym – działanie

Termin „probiotyk” pochodzi od greckiego sformułowania „pro bios”, czyli „dla życia”. Czym są probiotyki? To preparaty zawierające specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii, najczęściej bakterie mlekowe. Pałeczki kwasu mlekowego osiadają i rozmnażają się w układzie pokarmowym, przez co poprawiają działanie śluzówki, ułatwiają trawienie i wzmacniają odporność. Łagodzą także objaw nietolerancji laktozy i zmniejszą skutki alergii. Niektóre szczepy bakterii Lactobacillus zmniejszają przyswajanie tłuszczy z przewodu pokarmowego. Dzięki temu dochodzi do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Bakterie kwasu mlekowego działają również przeciwnowotworowo, zmniejszając szansę na wywołanie nowotworów jelita grubego. Probiotyki, które zawierają pałeczki kwasu mlekowego można stosować także w celu wzmocnienia osłabionego organizmu. Odpowiednim momentem na zastosowanie takich probiotyków jest zatem okres przeziębienia, trwającego stanu zapalnego oraz czas, w którym stosuje się leki zubożające florą bakteryjną, na przykład antybiotyki. Naturalne szczepy Lactobacillus występują również w układzie moczowym i płciowym. Zaburzona równowaga flory bakteryjnej prowadzi do uciążliwych i przewlekłych zakażeń. Najczęściej w leczeniu takich zakażeń stosuje się globulki.

Probiotyki z kwasem lekowym mogą pomóc w profilaktyce raka jelita grubego

Probiotyki z kwasem lekowym mogą pomóc w profilaktyce raka jelita grubego (Źródło: poradnikzdrowie.pl)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Kwas mlekowy to związek organiczny, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz moczowo-płciowego, a także wykazuje działanie ochronne. Warto w związku z tym przyswajać produkty żywnościowe bogate w ten składnik.