Dorsz, łosoś, pstrąg, makrela, karp i śledź to ryby, które królują na naszych stołach. Co ciekawe, niewiele z nas sięga po leszcza, czyli rybę, która jest zaliczana do posiłków zdrowych, posiadających cenne wartości odżywcze. Jego niepopularność zadziwia, zważywszy na fakt, że leszcz cechuje się bardzo delikatnym mięsem. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? W dzisiejszym poście znajdziemy receptury, w których główną rolę odgrywa ten nieco zapomniany gatunek ryby.

Leszcz pieczony
Leszcz pieczony

Leszcz pieczony (Źródło: sio-smutki.blogspot.com)

Aby przygotować pieczonego leszcza, będziemy potrzebować:

Sposób przygotowania:

Leszcza pozbawiamy łusek, głowy i ogona, a następnie dokładnie myjemy go pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Potem mieszanką do ryb, solą, pieprzem oraz łyżką natki pietruszki nacieramy rybę. Skrapiamy ją też sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na jedną godzinę. Po tym czasie, rybę nacinamy nożem w kilku miejscach z obu stron. Cebulę obieramy, kroimy na plastry, lekko ją solimy i smażymy na łyżce masła, aż do czasu, gdy będzie złota. Usmażoną cebulę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Do środka ryby wkładamy resztę natki pietruszki oraz połowę pozostałego masła. Pod leszcza wykładamy cebulę, a na wierzchu umieszczamy wiórki z reszty masła. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika – rozgrzanego od 175 do 180 stopni Celsjusza – na pół godziny. Przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zarumieniamy rybę.

Leszcz duszony z chrzanem
Leszcz duszony doskonale komponuje się z chrzanem

Leszcz duszony doskonale komponuje się z chrzanem (Źródło: zdrowie.gazeta.pl)

Do wykonania kolejnego dania – z leszczem w roli głównej – musimy przygotować następujące artykuły spożywcze:

  • 1 kilogram leszcza
  • 15 dekagramów chrzanu
  • 1 szklankę śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody lub bulionu
  • sól
  • cukier
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na dzwonki. Odcinamy rybie głowę i płetwy, a potem ją solimy. Leszcza układamy w rondlu. Chrzan myjemy i ścieramy drobno na tarce. Rybę obkładamy chrzanem, polewamy roztopionym masłem i trzema łyżkami wody bądź bulionu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, przez 10 minut. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę i dusimy leszcza jeszcze przez 20 kolejnych minut. Gotowe danie przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Leszcz to ryba, którą warto wprowadzić na nasze stoły. Możemy ją na przykład piec z cebulą lub dusić wraz z chrzanem. Ważne jest, by ryba ta pochodziła ze sprawdzonego źródła.