Makarony przez długie dziesięciolecia uchodziły za niezdrowy i bardzo tuczący składnik diety. Na ich niekorzyść wpływała na dodatek niepochlebna opinia lekarzy i dietetyków. Obecnie pogląd o szkodliwych właściwościach makaronu jest coraz częściej krytykowany, a specjaliści zdrowego żywienia podkreślają, że elementem odpowiedniej diety są węglowodany, których dostarcza między innymi makaron. Daje on szybkie i długotrwałe uczucie sytości i – co najważniejsze – nie tuczy, pod warunkiem, że nie zjada się dziennie porcji większej niż 15 dekagramów. Najzdrowsze, bo najłatwiej przyswajalne przez organizm, jest ciasto makaronowe gotowane al dente, czyli na półtwardo. Najlepiej, by było one razowe, pełnoziarniste lub przygotowane z pszenicy durum. Jak przygotować je samodzielnie we własnym domu?

Domowy makaron do rosołu

Aby przygotować makaron do rosołu będziemy potrzebować:

  • 50 dekagramów mąki pszennej
  • 2 jajek
  • 2 łyżek oleju
  • pół szklanki wody
  • pęczka natki pietruszki
  • soli

Sposób przyrządzania:

Mąkę wsypujemy na stolnicę, wbijamy jajka zmieszane z wodą, dodajemy olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na 4 kawałki i kolejno wałkujemy. Placki powinny być cienkie jak bibuła. Gdy lekko podeschną, zwijamy je w rulony i kroimy ostrym nożem na cieniutkie nitki. Gotujemy je w osolonej wodzie, a potem odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na talerzach, posypujemy siekaną pietruszką i zalewamy gorącym rosołem. Drobno posiekaną pietruszkę możemy także dodać bezpośrednio do ciasta, co nada makaronowi oryginalnego zielonego koloru.

Nitki do rosołu

Nitki do rosołu (Źródło: zajadam.pl)

Makaron razowy

Do przyrządzenia makaronu razowego niezbędne są, takie produkty jak:

  • mąka razowa – 25 dekagramów
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, żółtka oraz soli zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Następnie zawijamy je w ściereczkę lub folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, zwijamy w rulony i tniemy na wstążki o szerokości pół centymetra. Wstążki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Na koniec odcedzamy je i podajemy z ulubionym sosem lub warzywami.

Przygotowywanie makaronu w formie wstążek

Przygotowywanie makaronu w formie wstążek (Źródło: mniammniam.com)

Makaron to doskonały dodatek do zup i dań głównych. Najlepiej smakuje on jednak wtedy, gdy przygotujemy go samodzielnie, we własnej kuchni.