Miód, choć jest bardzo słodki, nie szkodzi twojemu zdrowiu tak jak cukier. Przysmak ten jest uniwersalny i może być przez ciebie stosowany do słodzenia zarówno napojów i deserów, jak i dań głównych. Dowiedz się zatem, jak możesz wykorzystać miód do stworzenia – pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu – smakołyków, które pomogą twojej rodzinie pokonać jesienną chandrę. Aby twoi bliscy, odnieśli jak najwięcej korzyści z jedzenia tych przysmaków, postaraj się wykorzystać do ich przygotowania miód wielokwiatowy, akacjowy, rzepakowy lub lipowy. Wymienione rodzaje miodu są bowiem najlepsze dla najmłodszych członków twojej rodziny.
Miodownik
Aby upiec przysmak zwany miodownikiem, przygotuj następujące składniki:
- miód 300 gramów
- jajka 3 sztuki
- cukier 200 gramów
- mąka tortowa 500 gramów
- gęsta śmietana 1 szklanka
- przyprawa korzenna 2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Rozpuść miód i go ostudź. Do miodu dodaj utarte żółtka z cukrem oraz gęstą śmietanę. Wszystko razem wymieszaj z przyprawą korzenną, sodą i powoli wsypuj do tego mąkę. Całość dokładnie zmiksuj. Teraz wlej uzyskane ciasto na natłuszczoną blachę i przyozdób je migdałami oraz kandyzowanymi wisienkami. Miodownik piecz przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Jabłuszko pieczone z orzechami
Aby przygotować jabłuszko pieczone z orzechami, zaopatrz się w niżej wymienione produkty spożywcze:
- Duże jabłka szara reneta 2 sztuki lub więcej (w zależności od potrzeb)
- orzechy włoskie garść
- orzechy nerkowca 10 sztuk
- masło 1,5 łyżki
- miód 1,5 łyżki
Sposób przygotowania:
Umytym jabłuszkom odetnij „czapeczki”, a następnie wydrąż z nich trochę miąższu wraz z gniazdami nasiennymi. W misce wymieszaj rozdrobnione orzechy nerkowca i orzechy włoskie z płynnym masłem i miodem. Uzyskaną masą wypełnij jabłuszka i przykryj je uprzednio odciętymi „czapeczkami”. Teraz połóż jabłka na blasze do pieczenia i wstaw je na 30-40 minut do pieca, rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu jabłuszek z piekarnika, polej je sokami, które w czasie pieczenia wypłynęły na blachę.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.