Miód, choć jest bardzo słodki, nie szkodzi twojemu zdrowiu tak jak cukier. Przysmak ten jest uniwersalny i może być przez ciebie stosowany do słodzenia zarówno napojów i deserów, jak i dań głównych. Dowiedz się zatem, jak możesz wykorzystać miód do stworzenia – pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu – smakołyków, które pomogą twojej rodzinie pokonać jesienną chandrę. Aby twoi bliscy, odnieśli jak najwięcej korzyści z jedzenia tych przysmaków, postaraj się wykorzystać do ich przygotowania miód wielokwiatowy, akacjowy, rzepakowy lub lipowy. Wymienione rodzaje miodu są bowiem najlepsze dla najmłodszych członków twojej rodziny.

Miodownik

Miodownik

Źródło: www.lukrecja.com.pl

Aby upiec przysmak zwany miodownikiem, przygotuj następujące składniki:

  • miód 300 gramów
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 200 gramów
  • mąka tortowa 500 gramów
  • gęsta śmietana 1 szklanka
  • przyprawa korzenna 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Rozpuść miód i go ostudź. Do miodu dodaj utarte żółtka z cukrem oraz gęstą śmietanę. Wszystko razem wymieszaj z przyprawą korzenną, sodą i powoli wsypuj do tego mąkę. Całość dokładnie zmiksuj. Teraz wlej uzyskane ciasto na natłuszczoną blachę i przyozdób je migdałami oraz kandyzowanymi wisienkami. Miodownik piecz przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Jabłuszko pieczone z orzechami

Jabłuszko pieczone z orzechami

Źródło: www.przepisy.magazyn-kuchnia.pl

Aby przygotować jabłuszko pieczone z orzechami, zaopatrz się w niżej wymienione produkty spożywcze:

  • Duże jabłka szara reneta 2 sztuki lub więcej (w zależności od potrzeb)
  • orzechy włoskie garść
  • orzechy nerkowca 10 sztuk
  • masło 1,5 łyżki
  • miód 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Umytym jabłuszkom odetnij „czapeczki”, a następnie wydrąż z nich trochę miąższu wraz z gniazdami nasiennymi. W misce wymieszaj rozdrobnione orzechy nerkowca i orzechy włoskie z płynnym masłem i miodem. Uzyskaną masą wypełnij jabłuszka i przykryj je uprzednio odciętymi „czapeczkami”. Teraz połóż jabłka na blasze do pieczenia i wstaw je na 30-40 minut do pieca, rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu jabłuszek z piekarnika, polej je sokami, które w czasie pieczenia wypłynęły na blachę.