Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to antyczne ziarna uprawiane w Meksyku, jeszcze przed podróżami Krzysztofa Kolumba. Jakie wartości odżywcze mają nasiona chia i jak możemy wykorzystać je w kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w dzisiejszym wpisie.

Nasiona chia – wartości odżywcze

Nasiona chia są niskokaloryczne i bardzo odżywcze. Nie bez powodu słowo „chia” znaczy „siła”. Ziarna są bogate w duże ilości naturalnych kwasów Omega 3, takich jak kwas alfa-linolenowy, będący niezbędnym składnikiem diety. Nasiona te są również doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają też witaminę E i witaminy z grupy B. Chia przypominają dobrze znane u nas siemię lniane. Ziarna wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie, co skutkuje – podobnie jak w przypadku spożywania siemienia lnianego – długotrwałym uczuciem sytości. Nasiona szałwii hiszpańskiej są najcenniejszym (zaraz po otrębach pszennych) źródłem błonnika. Ponadto są bogate w wartościowe białko i wapń.

Chia to źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego

Chia to źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego (Źródło: wyborcza.pl)

Zastosowanie kulinarne

Nasiona chia mają neutralny smak, który nie zmienia smaku potraw. Ale ich zaletą, oprócz walorów odżywczych, są właściwości żelujące. Dlatego ziarna te z powodzeniem sprawdzą się w roli naturalnego zagęszczacza. Można dodawać je do sosów typu winegret, które z dodatkiem ziaren zyskają gęstość majonezu. Chia są również znakomitym składnikiem deserów, koktajli i puddingów. Tworzą bowiem z mlekiem, jogurtem lub owocami rodzaj galaretki. Nasiona szałwii hiszpańskiej dobrze jest też dodawać (wraz z innymi ziarnami) do domowego pieczywa i posypywać nimi sałatki, koniecznie tuż przed jedzeniem. Najlepiej sypać je zamiennie z siemieniem lnianym i makiem. W ten sposób wzbogacimy odżywcze właściwości takich przekąsek. Warto poza tym pamiętać, że nasionka przyjemnie strzelają podczas jedzenia.

Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia (Źródło: gotujmy.pl)

Nasiona chia to ziarna bogate w łatwo przyswajalne białko roślinne, dobre tłuszcze i antyoksydanty. Ziarna te wykazują właściwości żelujące, które z powodzeniem możemy wykorzystywać w naszych kulinarnych przedsięwzięciach. Co więcej, nasiona szałwii hiszpańskiej są doskonałym uzupełnieniem zdrowego pieczywa i wartościowych sałatek.