Małe dzieci uczą się smaków w taki sam sposób, jak innych  elementów otaczającego ich świata. Co za tym idzie, potrzebują nieco czasu i naszej cierpliwości, by zaakceptować nowe doznania smakowe. Aby uprościć im to zadanie, jako mamy możemy przygotowywać im smaczne obiadki dla dzieci, do których wykorzystamy wartościowe produkty. Jakie przepisy nam w tym pomogą?

Proste obiadki dla dzieci – pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka

Pulpety z kurczaka (Źródło: straga.pl)

Propozycją na smaczne obiadki dla dzieci są pulpety z kurczaka. Jak należy je przygotować? Na dwie porcje potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 70 gramów ugotowanej piersi z kurczaka
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka bułki tartej
  • żółtko
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • wywar z warzyw

Sposób przygotowania:

Mięso należy zmiksować z odrobiną wody. Masło z kolei utrzeć z żółtkiem i połączyć je z mięsem, a następnie dodać posiekaną pietruszkę oraz bułkę tartą. Teraz warto wszystko dokładnie wymieszać. Potem należy uformować małe pulpeciki i włożyć je do wrzącego wywaru z jarzyn. Pulpety trzeba gotować przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Danie można podawać z ugotowanymi i rozgniecionymi widelcem jarzynami.

Cielęcina ze szpinakiem i brokułami
Cielęcina to bardzo wartościowe mięso

Cielęcina to bardzo wartościowe mięso (Źródło: beszamel.se.pl)

Inną propozycją na wartościowy i smaczny obiad dla dziecka po 10 miesiącu życia jest cielęcina ze szpinakiem i brokułami. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

  • 50-100 gramów cielęciny
  • kilku liści szpinaku
  • filiżanki brokułów
  • łyżeczki mąki
  • 2-3 łyżeczek mleka modyfikowanego
  • soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Cielęcinę należy umyć, wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu mięsa, warto je posiekać drobno w poprzek włókien. Trzeba także pokroić szpinak oraz brokuły, a następnie poddusić je pod przykryciem w małej ilości wody. Do warzyw należy dodać mięso i wszystko razem pomieszać, a potem zaprawić płaską łyżeczką mąki zmieszanej z wodą i dodać soli do smaku. Potrawę trzeba w pewnym momencie zdjąć z ognia i po przestygnięciu do około 50 stopni, rozrzedzić mlekiem.

Malcom, które ukończyły 10 miesiąc życia, warto podawać bogate w witaminy, a zarazem smaczne posiłki. W tym celu dobrze jest skorzystać ze sprawdzonych przepisów, takich jak: receptura na pulpety z kurczaka lub cielęcina ze szpinakiem i brokułami. Jeśli natomiast brakuje nam w danej chwili czasu, możemy sięgnąć po gotowe obiadki dla dzieci, do których mamy zaufanie (http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/mom-w-produktach-gerber-czy-jest-sie-czego-bac,4067148,art,t,id,tm.html).