W czym tkwi sekret dobrego pasztetu? Jego podstawą powinno być właściwe doprawienie i odpowiednie zamarynowanie mięsa. Do tego celu, oprócz przypraw i ziół, używa się przede wszystkim alkoholi, które zmiękczają mięso i nadają mu wspaniałego aromatu. W dzisiejszym wpisie znajdziemy proste przepisy na pasztety z łopatki i ze smażonych wątróbek.

Pasztety z łopatki
Pasztet z łopatki wieprzowej

Pasztet z łopatki wieprzowej (Źródło: ogrodnikwpodróży.pl)

Pasztety możemy przygotowywać między innymi z mięsa wieprzowego. Przykładem takiego dania jest pasztet z łopatki. Co będzie nam potrzebne do jego przyrządzenia?

Składniki:

  • 50 dekagramów łopatki wieprzowej
  • 30 dekagramów tłustego boczku
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 rozdzielone jajka
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 listków laurowych
  • sól

Sposób przygotowania:

Do płaskiego rondla wkładamy mięso i pokrojony w kostkę boczek. Lekko solimy i dodajemy jałowiec, ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalewamy winem, a w razie potrzeby dodajemy wody tak, by mięso było zakryte. Długo dusimy pod przykryciem, w razie potrzeby dodając wodę, aż mięso będzie się rozpadało w palcach. Płyn odparowujemy. Mięso odstawiamy do ostygnięcia i dwukrotnie mielimy na drobnym sicie. Żółtka mieszamy, białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do farszu. Pasztet wkładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem przez około 60-70 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza.

Pasztet ze smażonych wątróbek
Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki (Źródło: beszamel.pl)

Do przygotowania pasztetu ze smażonych wątróbek będziemy potrzebować:

  • 50 dekagramów wątróbek drobiowych
  • 1 czerwonej cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • pół kostki masła
  • 5 dekagramów sklarowanego masła
  • 3 łyżek tymianku
  • 1 łyżki brandy
  • 1 łyżki natki pietruszki
  • soli i pieprzu

Sposób przyrządzania:

Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i tymianek, które smażymy przez minutę. Wlewamy połowę brandy, dalej gotujemy, wkładamy wątróbki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy resztę brandy, gotujemy jeszcze przez minutę, dodajemy natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Wątróbki mielimy 2 razy i doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, a potem zalewamy sklarowanym masłem. Wstawiamy pasztet do lodówki, aby stężał.

Pasztety przygotowane samodzielnie mogą okazać się wspaniałym i zdrowym przysmakiem dla całej rodziny. Jeśli natomiast zdecydujemy się na pasztety gotowe, pamiętajmy, by sięgać po nie ze sprawdzonych źródeł.