Urozmaicenie diety niemowlaka zaczynamy od podania mu zupki. Taka zupka jest jego pierwszym pełnowartościowym daniem. Zupki powinny zawierać witaminy i minerały, muszą stanowić także źródło błonnika. Jednak aby taka zupa była pożywna i odżywcza, a do tego smakowała naszemu maleństwu należy wiedzieć jak ją przygotować.

dzidziusiowo.pl

dzidziusiowo.pl

Zasady przygotowywania zupek dla niemowlaków:

  • warzywa powinny być cienko obrane i umyte tuż przed samym gotowaniem;
  • pokrojone warzywa wrzucamy do wrzątku i nie dopuszczamy do ich rozgotowania;
  • na bazie wywaru z warzyw przygotowujemy zupkę;
  • do zupki należy dodać łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek, a całość zmiksować;
  • po ukończeniu 7 miesiąca życia, do zupki należy stopniowo dodawać delikatne mięso i rybę, a co drugi dzień połowę żółtka jajka;
  • po ukończeniu 10 miesiąca życia warzywa nie i mięso nie muszą być już rozdrobione na drobną papkę;
  • zupek nie wolno zagęszczać zasmażką lub mąką, nie należy dodawać do nich również soli, ani zabielać ich śmietaną;
  • do zupek z czasem można dodawać łagodne zioła ułatwiające trawienie.

Należy starać się aby zupki były urozmaicone pod względem smaku i różnorodności dodatków. Do zupek oprócz ziemniaków warto dodawać kaszę np. jaglaną, manną, perłową lub pęczak, a także pełnoziarnisty makaron i brązowy ryż.