Prażony słonecznik kojarzy nam się głównie ze smaczną przekąską, którą możemy zajadać się w wolnych chwilach. Podczas procesu prażenia, słonecznik zyskuje charakterystyczny kolor, zapach i smak, sprawiający, że jest on również pożądanym dodatkiem do wielu dań, a w szczególności tych, pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli mamy ochotę przygotować potrawę, która wymaga od nas użycia prażonego słonecznika lub chcemy po prostu zjeść go w „czystej postaci”, zapoznajmy się z dwoma prostymi sposobami na uprażenie słonecznika we własnej kuchni.

Prażenie słonecznika na patelni

Słonecznik prażony na patelni

Źródło: www.centka.wordpress.com

Aby przygotować prażony słonecznik przy użyciu patelni, będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 100 gramów wyłuskanego słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli kuchennej

Sposób przygotowania:

Do patelni wlewamy zimną oliwę i od razu dodajemy do niej słonecznik. Teraz możemy już włączyć palnik. Przystępujemy do mieszania słonecznika i dokładnego przyglądania się kolejnym etapom jego smażenia. Początkowo ziarna słonecznika stają się szkliste, potem zaczynają błyszczeć i delikatnie pęcznieć. Po około 8-10 minutach słonecznik powinien już przybrać kolor złoty. I własnie w tym momencie solimy uprażone ziarna, a następnie odstawiamy je do przestudzenia. Jeśli nasz prażony słonecznik okaże się być zbyt tłusty, możemy odsączyć go za pomocą ręcznika papierowego. I gotowe!

Przygotowywanie słonecznika w piekarniku

Prażenie słonecznika w piekarniku

Źródło: www.summerhouse-kalinki.blogspot.com

W bardzo podobny sposób możemy uprażyć nasz słonecznik w piekarniku. Oto składniki potrzebne do zrobienia tej przekąski w piecu:

  • 500 gramów wyłuskanego słonecznika
  • 3 łyżki oleju
  • 3 duże szczypty soli kuchennej (nie więcej)

Sposób przygotowania:

Słonecznik wysypujemy na blachę (najlepiej na tą, w którą wyposażony jest nasz piekarnik). Ziarna słonecznika polewamy olejem i posypujemy solą. Teraz mieszamy wszystkie te składniki za pomocą własnych dłoni, tak, by ziarenka słonecznika zostały równomiernie pokryte solą i pieprzem. Przygotowany w ten sposób słonecznik, wkładamy do piekarnika – nagrzanego do 220 stopni Celsjusza – na 8-10 minut. Warto w tym czasie mieszać i obserwować ziarenka słonecznika, tak by nie spiekły się one zbyt mocno.

Jeśli nie mamy ochoty na prażenie słonecznika w domu, zawsze możemy zdecydować się na zakup tej przekąski w sklepie. Przykładem takiego produktu jest popularny słonecznik prażony Feliks (http://www.felixpolska.pl/produkty/slonecznik). Zwykle ziarna słonecznika, który kupujemy w sklepie, znajdują się jeszcze w łupinkach, a wiele z nas wręcz lubi  – ujmując to kolokwialnie – „poskubać” sobie słonecznik, przed jego zjedzeniem.