Bulion – z języka francuskiego boulion – to wywar o bardzo płynnej konsystencji i intensywnym aromacie. Czasami podaje się go w czystej postaci – jak rosół z kury – zwykle jednak używa się go jako podstawy do innych zup. Najbardziej znane buliony przygotowuje się na bazie drobiu, wołowiny, ryb oraz włoszczyzny i pomidorów. W dzisiejszym poście zostaną przedstawione dwie smakowite i niecodzienne propozycje na domowy bulion, który z pewnością przypadnie do gustu naszym domownikom.
Bulion z temperamentem
Składniki:
- 4 skrzydełka kurczaka
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 1 lub 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- 4 ziarna kolendry
- 2 goździki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta nasion kminku
- ostra papryka
- curry
- 1 łyżeczka imbiru
- sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie bulionu z temperamentem zaczynamy od ugotowania wywaru ze skrzydełek, pokrojonej włoszczyzny, ziela angielskiego, goździków, kolorowego pieprzu, kolendry i czosnku. Przecedzony bulion doprawiamy do smaku curry, pieprzem, solą, imbirem i ostrą papryką. Gotową zupę podajemy z makaronem.
Rosół z baraniny
Do przygotowania rosołu z baraniny, będą nam potrzebne następujące składniki:
- 1 kilogram baraniny
- 1 marchew
- 1 por
- 1mały seler
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je i kroimy na małe kawałki, usuwając przy tym kości. Obrane i cienko pokrojone warzywa dodajemy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Rosół podajemy z makaronem i natką pietruszki.
Buliony to bardzo zdrowe i smakowite potrawy, które mogą grać rolę przystawki przed daniem głównym, bądź stanowić podstawę do innych zup. Niektóre smakowite propozycje na wywary mięsne zostały przedstawione w dzisiejszym poście. Jeśli poszukujemy jednak klasycznego przepisu na rosół z kurczaka, koniecznie wpiszmy w internetową wyszukiwarkę frazę : „rosół z kurczaka przepis” lub zajrzyjmy na stronę http://zagrodowy.pl/konrad-birek-przyrzadza-rosol-z-kurczaka-zagrodowego-rosolowego/, gdzie znajdziemy prostą recepturę na prawdziwy bulion, którego smak przypomni nam aromaty dobrze znane z kuchni naszych babć.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.