Ryby powinny być nieodłącznym elementem naszej kuchni, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i unikatowe walory kulinarne. Niemniej, aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw, które przynosi nam spożywanie ryb, musimy dbać o to, by zakupione przez nas mięso było świeże, a następnie prawidłowo przechowywane. Dowiedzmy się zatem czegoś więcej, o zasadach właściwego wyboru, zakupu i sposobu przechowywania ryb.
Jak kupować ryby?
Podczas zakupu ryb – zarówno od sprzedawcy w sklepie, jak i od rybaka – należy zwracać uwagę na ich zapach i wygląd. Oczy świeżych ryb są zwykle wypukłe, błyszczące, a ich skrzela mają intensywną barwę, która w zależności od gatunku ryby, przybiera odcień od różowego po purpurowy. Co więcej, skóra w przypadku ryb odpowiedniej jakości, jest gładka, błyszcząca, a także pozbawiona plam lub zbyt dużej ilości śluzu. Świeże ryby wyróżniają się również sprężystym mięsem, które pod wpływem nacisku się nie odkształca i nie zmienia swojej barwy. Kupując mięso rybne wystrzegajmy się także sztuk o nieprzyjemnej, wręcz odpychającej woni. Kiedy mamy zamiar zakupić rybę w sklepie, pamiętajmy, by odłożyć moment jej zakupu na sam koniec naszego pobytu w tym miejscu. Nie kupujmy również zbyt wielu porcji mięsa na raz, dostosowując jego ilość do naszych bieżących potrzeb.
Przechowywanie ryb
Jeśli złowiliśmy samodzielnie rybę lub zakupiliśmy ją od rybaka, powinnyśmy jej mięso odpowiednio przygotować do transportu. W tym celu należy rybę wypatroszyć – o ile tego nie zrobi za nas rybak – i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie do środka ryby włóżmy świeże pokrzywy, aby zapobiec psuciu się jej mięsa. Jeśli mamy zamiar przewozić złowioną rybę przez dłuższy czas, warto ją zapakować w pojemnik lub torbę termoizolacyjną, która będzie wyposażona w torebki lodu. Kiedy ryba znajdzie się w już naszym domu, możemy ją włożyć do lodówki lub do zamrażalnika. Nasuwa się wobec tego pytanie: jak odpowiednio przygotować rybę przed włożeniem jej do lodówki bądź zamrażalnika? Ryba, którą mamy zamiar umieścić w lodówce, powinna być wypatroszona, pozbawiona skrzeli i oczu. Co więcej, jej mięso musi być starannie zawinięte w folię spożywczą lub włożone do szczelnego pojemnika. Należy także nadmienić, że ryba nie może być przechowywana w lodówce dłużej niż przez dwa dni. Jeśli z kolei zdecydujemy się na zamrożenie ryby, włóżmy ją w całości lub w kawałkach (po 2-3 sztuki) do woreczków, przeznaczonych do mrożenia. W zamrażalniku – w temperaturze -20 stopni Celsjusza – możemy następnie przechowywać jej mięso przez okres od 2 do 6 miesięcy.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.