Wartości odżywcze sera koziego znane są już od lat, jednak w ostatnim czasie zostały one szczególnie docenione. Niektórzy ludzie nie mogąc spożywać przetworów z mleka krowiego, decydują się na zastąpienie ich produktami wytwarzanymi z mleka innych zwierząt, takich jak kozy. Czym wyróżnia się zatem ser kozi, jakie posiada właściwości i kto przede wszystkim powinien go spożywać?

Wartości odżywcze sera koziego
Ser kozi zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspierają pracę całego organizmu człowieka

Ser kozi zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspierają pracę całego organizmu człowieka (Źródło: www.vegajardin.com)

Ser kozi posiada w zasadzie wszystkie składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowia człowieka. Należą do nich: białka, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy A i B. Produkty z mleka koziego są również bogate w takie mikroelementy jak: wapń, potas, fosfor oraz magnez, konieczne do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowego funkcjonowania serca i nerek każdej z nas. W przeciwieństwie do mleka krowiego, tłuszcz w mleku kozim, z którego pozyskuje się ser, ma postać drobnych i jednorodnych drobin,  dzięki czemu jest ono łatwo trawione i przyswajalne w jelicie cienkim. Spożycie 10 dekagramów pełnotłustego sera koziego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Ser kozi – kto powinien go spożywać?
Ser kozi wskazany jest - jako zamiennik sera krowiego - dla osób podatnych na alergie i nietolerancje pokarmowe

Ser kozi wskazany jest – jako zamiennik sera krowiego – dla osób podatnych na alergie i nietolerancje pokarmowe (Źródło:www.poradylekowe.blogspot.com)

Ze względu na doskonałe właściwości odżywcze sera koziego, po produkt ten powinna sięgać każda z nas. Jednak dla niektórych osób, wprowadzenie tego typu sera do diety jest szczególnie wskazane. Do grupy tej należą między innymi chorzy na: anemię, egzemę, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc czy też astmę. Regularne spożywanie mleka i sera koziego stanowi również skuteczną profilaktykę, zapobiegającą zawałom serca i chorobom układu krążenia oraz sprzyjającą obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Co więcej, sery z mleka koziego zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, przez co są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. W serach tych znajduje się także zacznie mniej kazeiny niż w serach krowich, co sprzyja dobremu samopoczuciu osób podatnych na alergię.

Ser kozi powinien znaleźć się w jadłospisie każdej z nas. Posiada on właściwości wpływające na prawidłową pracę całego organizmu. Jest szczególnie wskazany w przypadku osób chorujących na: anemię, egzemę, schorzenia układu trawiennego i oddechowego oraz podatnych na alergie i nietolerancje pokarmowe. Produkt ten można także stosować w celu zapobiegania zawałom serca, chorobom układu krążenia i obniżania poziomu złego cholesterolu. Ser ten jest nie tylko zdrowy, możemy przyrządzić z niego wiele smacznych potraw i przekąsek.