Codzienne picie kawy, dla wielu z nas stało się niemalże rytuałem i sprawdzonym sposobem na przywrócenie ciału brakującej energii. Napojowi temu nie odmawiamy przy tym, jego wyjątkowych walorów smakowych i zapachowych. Na smak kawy niebagatelny wpływ ma zarówno rodzaj ziaren, z jakich powstaje, jak i sposób jej parzenia. Z dzisiejszego postu dowiemy się, czym charakteryzują się różne sposoby parzenia tego unikatowego napoju.

Kawa z filtra i po turecku
Kawa po turecku

Kawa po turecku (Źródło: www.kawazmleczkiem.pl)

Napój kawowy przygotowywany przy użyciu filtra to najprostszy – poza zalaniem wrzątkiem – sposób parzenia kawy. Do tej metody wykorzystuje się filtr z wkładem, który umieszcza się w dzbanku. Zalanie wrzącą wodą – znajdujących się we wkładzie ziarenek – sprawia, że zaparzona kawa nie zawiera w sobie fusów. Innym sposobem przygotowywania napoju kawowego jest parzenie go po turecku. Jak przebiega taki proces? Bardzo drobno zmielone ziarna kawowe miesza się z cukrem i wsypuje do tygielka. Następnie jego zawartość zalewa się zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewa, nie dopuszczając do gotowania. Przed podaniem napoju w filiżankach, dodaje się do niego kilka kropel zimnej wody, tak, by fusy osiadły na dnie.

 Parzenie kawy w ekspresie
Ekspres ciśnieniowy do kawy

Ekspres ciśnieniowy do kawy (Źródło: www.euro.com.pl)

Bardzo popularnym sposobem parzenia napoju kawowego, jest wykorzystywanie do tego celu ekspresu. Jednym z rodzajów takich urządzeń jest ekspres przelewowy. W takim ekspresie woda przelewa się automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą, a specjalny podgrzewacz utrzymuje jej temperaturę. Innym rodzajem tego typu urządzeń jest expres ciśnieniowy do kawy (https://www.dolce-gusto.pl/machines). Na czym polega jego działanie? Bardzo drobno zmielona kawa wsypywana jest do znajdującego się w ekspresie sitka. Następnie zostaje ona lekko ugnieciona. Sitko umieszcza się w specjalnej kolbie, z kolei kolbę w tzw. grupie. W chwili, gdy woda umieszczona w zbiorniku ekspresu, osiąga temperaturę około 90-95 stopni Celsjusza, pod wpływem wytworzonego ciśnienia, zaczyna być przepuszczana przed drobne sitko, które wypełnione jest zmieloną kawą. W ten sposób uwalniany jest napar, skraplający się pod postacią gotowej do spożycia kawy.

Mokka
Kawiarka

Kawiarka (Źródło: www.eherbata.com)

Proces parzenia mokki jest bardzo podobny do przygotowywania napoju kawowego w ekspresie ciśnieniowym. W procesie tym, wykorzystuje się specjalne naczynie, zwane kawiarką. Jej dolna cześć wypełniona jest zimną wodą. Nad nią znajduje się sitko ze zmieloną kawą. Z kolei na szczycie naczynia umieszczony jest pojemnik na napar. Kawiarkę stawia się na zapalonej kuchence. Kiedy woda w dolnym zbiorniczku się zagotuje, zaczyna przechodzić do góry i pod ciśnieniem przenika przez kawę, znajdującą się w górnej części naczynia. To właśnie w tym zbiorniczku gromadzi się gotowa kawa.

Kawa może być parzona na wiele sposobów, m. in. po turecku, w filtrze, ekspresie lub kawiarce. Każda z tych metod posiada swoją własną specyfikę. Jeśli należymy do grona smakoszy kawy, koniecznie wypróbujmy każdy z tych sposobów,  by osobiście przekonać się, który z nich najbardziej odpowiada naszym gustom i oczekiwaniom.