Historia tego naczynia sięga XVII wieku. Jest wygodne w użytkowaniu i znacznie przyspiesza gotowanie. Szybkowar – bo o nim mowa – to doskonały wybór dla zapracowanych osób. Na czym polega jego działanie i jakie są jego główne zalety? Więcej na ten temat powie nam dzisiejszy post.

Szybkowar – jak działa?

Szybkowar to bardzo szczelny garnek. Pod wpływem temperatury ciśnienie w naczyniu rośnie, co sprawia, że proces gotowania ulega przyspieszeniu. Szybkowary najczęściej wykonane są z aluminium lub stali nierdzewnej. Jak posługiwać się garnkiem tego typu? Na samym początku naczynie to należy wypełnić cieczą. Większość przepisów wymaga użycia wody. Składniki – potrzebne nam do przyrządzenia potrawy – umieszczamy w szybkowarze i dopilnowujemy, by ciecz dokładnie je pokryła. Dzięki szczelnemu zamknięciu, przez cały czas gotowania w szybkowarze utrzymywana jest stała temperatura. Na pokrywie garnka możemy znaleźć zawór bezpieczeństwa, przez który wydobywa się nadmiar pary wodnej, przez co nie wydostaje się ona zbyt gwałtownie na zewnątrz. Po włączeniu palnika, na którym stoi szybkowar, czekamy aż zawór uniesie się do góry i zacznie gwizdać. Kiedy to nastąpi, zmniejszamy grzanie, tak by odgłos stał się bardzo cichy. Od tego momentu odmierzamy czas potrzebny na przygotowanie potrawy. Na końcu odbezpieczamy gwizdek, tak, by cała para wodna wydostała się z garnka na zewnątrz. Dopiero po tym, otwieramy pokrywę i serwujemy gotowe danie na talerze.

Szybkowary wypełnia się cieczą

Szybkowary wypełnia się cieczą (Źródło: jedzzapetytem.pl)

Zalety szybkowaru

Dlaczego warto zdecydować się na zakup takiego naczynia? Przede wszystkim jest to garnek, który umożliwia szybkie przyrządzenie potraw, wymagających nawet kilku godzin gotowania. I tak, w szybkowarze możemy ugotować ziemniaki już w 6 minut, a rosół w 25 minut. A to z kolei będzie skutkowało niższymi rachunkami za prąd lub gaz. Co więcej, potrawy z szybkowaru zachowują więcej witamin i minerałów, dzięki ograniczonemu dostępowi tlenu. Szybkowar sprawia też, że smak i kolor dań w nim przygotowywanych ma dużo więcej walorów, niż w przypadku posiłków przygotowywanych w tradycyjny sposób. Używając tego garnka unikamy też ryzyka przypalenia potrawy. Na rynku mamy do wyboru różne modele szybkowarów. W sprzedaży są szybkowary klasyczne na kuchenkę gazową, elektryczną, ceramiczną, indukcyjną lub garnki elektryczne, podłączane do prądu. Szybkowary różnią się między sobą nie tylko materiałem wykonania, ale także pojemnością i dodatkowymi funkcjami. Na szczególną uwagę zasługują między innymi szybkowary marki Philipiak (https://kb.pl/porady/szybkowar-philipiak-inwestycja-ktora-sie-oplaca_wp16/).

Szybkowar marki Philipiak

Szybkowar marki Philipiak (Źródło: philipiakmilano.pl)

Szybkowary to naczynia, które pozwolą w szybki, zdrowy i smaczny sposób przyrządzać nawet bardzo wymagające potrawy. To zatem doskonały wybór dla każdej zapracowanej mamy.