Lecznicze właściwości tranu doceniono w latach 60 ubiegłego wieku, kiedy odkryto, iż jest on źródłem wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy A oraz D. Do dnia dzisiejszego tran jest stosowany jako preparat pozytywnie wpływający na pracę mózgu i wzmacniający odporność. Z poniższego postu dowiemy się, z czego pozyskuje się tran i dlaczego to takie ważne, by podawać go swoim dzieciom w wieku szkolnym i przedszkolnym.

 Kilka słów o tranie…
Tran zwykle pozyskuje się z wątroby dorsza

Tran zwykle pozyskuje się z wątroby dorsza (Źródło: www.lowisko.net)

Tran to koncentrat oleju, pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Często mianem tym określa się także oleje otrzymywane z innych gatunków ryb, np. z wątroby rekina lub halibuta. Jednak określenie „tran” ściśle odnosi się wyłącznie do oleju pozyskanego z wątroby ryb, które należą do gatunku dorszowatych. Czym wyróżnia się ten leczniczy preparat? Zawiera on unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 – w tym te najważniejsze, czyli kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – jak również kwasów z grupy omega-6. Koncentrat ten jest także bogatym źródłem witaminy A i D.

Dlaczego warto podawać swojemu dziecku tran?
Tran norweski dla dzieci to źródło wielu cennych składników

Tran norweski dla dzieci to źródło wielu cennych składników (Źródło: www.make-cash.pl)

Okres przedszkolny i szkolny  u dzieci charakteryzuje się znacznym nabieraniem masy ciała, a także wzmożonym wzrostem. Dla maluchów edukacja szkolna i przedszkolna to także duże wyzwanie intelektualne, wymagające od nich wytężonej pracy mózgu i wzroku. Przebywanie w dużej grupie dzieci wystawia na próbę również ich układ odpornościowy. Aby zatem wspomóc prawidłowy rozwój naszych pociech oraz wzmocnić ich zdrowie, możemy zdecydować się na podawanie im preparatów, pozyskiwanych z wątroby ryb. Odpowiednim wyborem może być miedzy innymi tran norweski dla dzieci o smaku cytrynowym. Stanowi on doskonałe uzupełnienie codziennej diety malców (powyżej trzeciego roku życia). Dzięki zawartości kwasów omega-3 (EPA i DHA) wspiera on pracę mózgu i działanie wzroku naszych pociech, natomiast za sprawą obecności witamin (A, D, E) służy wspomaganiu wzrostu, rozwoju kości i odporności u maluchów.

Tran to preparat leczniczy – pozyskiwany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych – którego właściwości doceniono w już w ubiegłym wieku. W okresie szkolnym i przedszkolnym, gdy nasze dzieci rosną, uczą się i przebywają w grupie rówieśników, zawarte w tranie kwasy tłuszczowe i witaminy ułatwiają im codzienne wyzwania, wspierając pracę mózgu, wzroku, układu kostnego, a także odpornościowego.