Wątroba to największy gruczoł w ciele człowieka. Jest głównym narządem metabolicznym i sprawuje ważną funkcję w regulowaniu węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Oczyszcza też organizm z toksycznych substancji. Nie dziwi zatem fakt, iż stan wątroby ma niebagatelny wpływ na zdrowie całego ciała. Jakie znaczenie dla utrzymania dobrej kondycji tego narządu mają fosfolipidy? Jak możemy ich dostarczać za pośrednictwem diety? Na te pytania odpowiedzi znajdziemy w dzisiejszym wpisie.

Fosfolipidy i ich funkcje

Fosfolipidy są głównym składnikiem błon biologicznych, otaczających komórki. Znajdują się one w tkance nerwowej, we krwi, a przede wszystkim w wątrobie. Jakie funkcje pełnią fosfolipidy? Dzięki nim błony komórkowe mogą pracować prawidłowo. Na ich bazie powstają też ważne związki chemiczne, między innymi żółć, która pozwala trawić tłuszcze. Mają one też ogromny wpływ na właściwe funkcjonowanie wątroby. Fosfolipidy regenerują ten narząd, chronią go przed substancjami toksycznymi i hamują w nim stany zapalne. Niedobór fosfolipidów w diecie może powodować niealkoholowe stłuszczenie wątroby, stanowiące najczęstszą przyczynę przewlekłego uszkodzenia tego narządu.

Fosfolipidy wspierają prawidłową pracę wątroby

Fosfolipidy wspierają prawidłową pracę wątroby (Źródło: encyklopediadietetyki.pl)

Dieta wątrobowa

Wątrobę dobrze jest wspierać, najlepiej poprzez dostarczanie fosfolipidów. W tym celu bardzo pomocna okaże się dieta wątrobowa. Na czym ona polega? Opiera się na odstawieniu gotowych dań oraz tych, które smażone są na głębokim tłuszczu. Lekkostrawne, mniej obfite posiłki dobrze jest przyjmować od 4 do 6 razy na dobę. Dzięki temu nie obciążamy żołądka i układu trawiennego. Zrównoważony jadłospis jest ważny zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu problemów wątrobowych, na przykład stłuszczenia tego narządu. Dieta na stłuszczoną wątrobę powinna być pozbawiona potraw pikantnych i słonych. Warto przy tym postawić na tłuste ryby i kasze: jęczmienną, gryczaną, pęczak, czy jaglaną, a także ryż. Jadłospis wspierający wątrobę musi też składać się z dużej ilości warzyw i owoców. Dobrze jest zrezygnować z gazowych, słodzonych napojów, na rzecz wody i herbaty. Negatywny wpływ na narząd wątrobowy wywierają też używki – takie jak alkohol czy narkotyki – oraz duża liczba leków przeciwbólowych.

Dieta wątrobowa opiera się na lekkich, wartościowych i samodzielnie przygotowywanych posiłkach

Dieta wątrobowa opiera się na lekkich, wartościowych i samodzielnie przygotowywanych posiłkach (Źródło: poradnikzdrowie.pl)

Wątroba – suplementacja

Fosfolipidy można dostarczyć organizmowi także w postaci suplementu diety. Jednym ze składników fosfolipidów jest cholina. Dużą jej ilość znajdziemy w żółtku jaja kurzego, podrobach oraz w drożdżach, orzechach i rybach. Dla dorosłego mężczyzny niezbędną dawką choliny jest 550 mg na dobę, z kolei dla kobiety od 425 do 550 mg. Suplementem diety, który może pomóc w uzyskaniu jej odpowiedniego poziomu jest Hepatil (http://www.hepatil.com/). Zadaniem tego suplementu diety jest wspieranie wątroby i przyczynianie się do właściwego metabolizmu tłuszczów. W składzie preparatu Hepatil Complex – oprócz fosfolipidów i choliny – znajdziemy także witaminy E i B6, które również sprzyjają utrzymywaniu zdrowej kondycji wątroby.

Wątroba to bardzo ważny gruczoł w naszym organizmie. Dla jej właściwego funkcjonowania niezbędne są fosfolipidy i zdrowa dieta. Aby dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, warto kliknąć tutaj.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!