Początek wiosny to pora częstej zapadalności na przeziębienia i grypę. Aby zadbać o odporność swoich pociech w tym okresie, dobrze jest zapewnić im właściwą dietę. Witaminy i minerały dla dzieci stanowią bowiem skuteczną ochronę przed infekcjami. Jakie między innymi witaminy i minerały powinna zawierać dieta malucha, tak by zbudować jego odporność? Co zrobić, gdy dziecku brakuje potrzebnych witamin i minerałów?

Witaminy: A i C

Jak już zostało wspomniane, witaminy pełnią ważną rolę w organizmach małych i dużych smakoszy. Jedną z istotnych witamin, służących do zbudowania odporności, jest witamina A. Jaką odgrywa rolę w organizmie? Pokrótce można stwierdzić, że witamina A przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W jaki sposób? Witamina ta wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych, a także na prawidłową czynność tkanki nabłonkowej. W ten sposób chroni organizm przed infekcjami, szczególnie dróg oddechowych. Skraca też czas trwania potencjalnych chorób i zabezpiecza nabłonek skóry. Witaminę tę najłatwiej jest przyswoić, wprowadzając do jadłospisu, takie produkty jak: wątróbka wieprzowa i drobiowa, masło, jaja, tran, śmietana, żółty ser, mleko i marchew.

Witaminę A znajdziemy w marchwi

Witaminę A znajdziemy w marchwi (Źródło: rosliny.urzadzamy.pl)

Chyba najbardziej znaną – i często stosowaną witaminą na wzmocnienie odporności – jest witamina C. Chroni ona organizm przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Witamina C to jedna z tych witamin, której deficyt powoduje wydłużenie czasu trwania infekcji. Dzieje się tak, ponieważ jej niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, gorzej działającego układu odpornościowego, zmniejszenia wydolności fizycznej oraz przedłużonego czasu gojenia się ran. Codzienne dawki witaminy C są zatem niezbędne do tego, by zwiększyć odporność i jednocześnie obniżyć podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Witaminę C można znaleźć w owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, kapuście, papryce, pomidorach, czarnej porzeczce, kalafiorze czy brokułach. Witamina ta wpływa na tworzenie się kolagenu, który odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i odnowy komórek, tkanek, naczyń krwionośnych, dziąseł, kości i zębów. Pomaga też we wchłanianiu żelaza.

Minerały: żelazo

Dieta dziecka powinna być bogata również w minerały, takie jak żelazo. To składnik mineralny, którego organizm nie umie sam wyprodukować, zatem  musi być on dostarczony wraz z pożywieniem. Żelazo zwiększa odporność organizmu, zapobiega przemęczeniu i nadaje skórze zdrowy wygląd. Jest bardzo istotnym składnikiem hemoglobiny, ponieważ odpowiada za transport i magazynowanie tlenu. Gdzie możemy znaleźć ten minerał? Żelazo znajduje się w burakach, brukselce, szpinaku, szczypiorku, wątróbce wieprzowej, nerkach i sercu wołowym, czerwonym mięsie, jajach, ostrygach, natce pietruszki, orzechach, fasolce oraz w owsiance.

Szpinak bogaty jest w żelazo

Szpinak bogaty jest w żelazo (Źródło: poradnikzdrowie.pl)

Suplementacja witamin i minerałów

Choć jako rodzice staramy się  jak najlepiej odżywiać swoje dzieci, to jednak nie zawsze są one chętne jeść wartościowe posiłki. Jeśli ulegamy naszym pociechom i pozwalamy im jeść tylko to, na co mają ochotę, skutkiem mogą być deficyty ważnych witamin w ich organizmie. Jeśli okaże się, że u naszych malców pojawiły się takie braki, można wówczas porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą o ich uzupełnieniu, za pomocą gotowych zestawów witamin i minerałów.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Minerały i witaminy dla dzieci, takie jak: witamina A i C oraz żelazo, to bardzo istotne składniki diety, budującej odporność. W przypadku deficytów takich substancji, można pomyśleć o ich farmakologicznej suplementacji.