Włoska kawa to nie tylko czarny, pobudzający napój o wyjątkowych właściwościach aromatycznych i smakowych, ale także swego rodzaju fenomen cywilizacyjny, nierozerwalnie związany z kulturą mieszkańców Włoch i niepowtarzalną aurą, jaką wokół swojej wersji kawy stworzyli. I to właśnie ta aura nieprzerwanie towarzyszy włoskiej kawie i wciąż podsyca zainteresowanie nią u mieszkańców pozostałych części świata. Dowiedzmy się zatem czegoś więcej o słynącej na całym świecie włoskiej kulturze picia kawy. Poznajmy też urządzenia, które pomogą nam przygotować kawę we włoskim stylu, w swoim własnym zaciszu domowym.

Włoska miłość do kawy

Włoska miłość do kawy

Źródło: www.faceandlook.pl

Choć kawa pochodzi z Etiopii, a do Europy przywędrowała dopiero w XVI wieku, mieszkańcy Italii uważają ten napój za swoje dobro narodowe i bardzo się z nim utożsamiają. To we Włoszech pojawiły się bowiem pierwsze europejskie kawiarnie i to właśnie tam stworzono espresso, doppio, coretto, ristretto, ungo, macchiato, cortado i affogato. Włosi mają zatem duże doświadczenie w parzeniu i serwowaniu kawy. Podają ją w niepowtarzalny sposób i w wyjątkowych okolicznościach, charakterystycznych dla włoskich miasteczek. Przede wszystkim jednak, mieszkańcy Italii darzą kawę pełną południowego temperamentu miłością, i to za nią kryje się sekret powodzenia włoskiej kawy na całym świecie.

Kawowa etykieta

Co ciekawe, we Włoszech kawa serwowana jest głównie w barach – to tam kwitnie życie społeczne lokalnych mieszkańców i to właśnie tam kawa oraz słodkie przekąski, serwowane są w pierwszej kolejności. Dla Włochów kwintesencją włoskiej kawy jest przede wszystkim czarne, mocne espresso (podawane w małej filiżance). Zamawiają je, prosząc o un caffe. Ten rodzaj kawy pija się we Włoszech o każdej porze dnia i nocy. Un caffe Włosi wypijają szybko, zazwyczaj stojąc w tym czasie przy barze. Z kolei podwójna dawka takiego espresso, określana jest przez mieszkańców Italii jako caffe doppio. Popularne w Polsce cappuccino, Włosi pijają jedynie w porze śniadania, zamówienie tego rodzaju kawy po godzinie 11.00 uchodzi w ich oczach za niezrozumiałą osobliwość.

Włoska kawa we własnym zaciszu domowym

Namiastką włoskiej kawy możemy cieszyć się także we własnym domu. W tym celu warto zdecydować się na zakup ekspresu ciśnieniowego, z opcją przygotowywania różnych rodzajów włoskiej kawy. Tańszą alternatywą dla tego rozwiązania, może się okazać zakup prostego urządzenia, jakim jest spieniacz do mleka (http://www.krups.com.pl/products/31). Jak sama nazwa wskazuje, produkt ten służy do spieniania mleka, które w takiej formie możemy wykorzystać do zrobienia niektórych typów włoskiej kawy. Spieniacz mleka przydaje się wtedy, gdy mamy zamiar przygotować  pyszne cappuccino lub latte macchiato, bądź gdy po prostu mamy ochotę napić się takiego mleka. Na rynku istnieje wiele rodzajów spieniaczy do mleka, oto propozycje niektórych z nich:

Spieniacz 1

Źródło: www.tchibo.pl

Spieniacz 2

Źródło: www.forum.gazeta.pl

 

Spieniacz 3

Źródło: www.imged.pl

Spieniacz 4

Źródło: www.okazje.info.pl