Zupy kremy to gęste przystawki, które przyrządza się z dowolnej liczby zmiksowanych składników. Często są one dodatkowo zagęszczane mąką i uzupełniane o mleko lub śmietanę. Dokładne zmiksowanie wszystkich składników takich zup – zarówno warzyw, jak i mięsa – pozwala na uzyskanie jednolitej, kremowej konsystencji. Do kremów stosuje się zazwyczaj wiele dodatków, takich jak: groszki ptysiowe lub aromatyczne, świeżo przyrządzone grzanki. Jakie zupy kremy mogą zagościć na naszym stole?

Zupy kremy: czosnkowo-paprykowa

Jedną z propozycji na przystawkę o kremowej konsystencji, jest zupa czosnkowo-paprykowa. Aby ją przygotować, będą nam potrzebne następujące produkty:

  • 1 litr bulionu
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 zielona papryczka chili
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przyrządzania:

Czerwoną paprykę wkładamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wlewamy bulion, wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę i ziemniaki. Dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy sól i biały pieprz. Studzimy i blendujemy. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili i podgrzewamy.

Zupa czosnkowo-paprykowa

Zupa czosnkowo-paprykowa (Źródło: foodmanufacture.co.uk)

Zupy kremy: zupa fasolowa

Do przyrządzenia zupy kremu z fasoli, będziemy potrzebować:

  • półtora litra wywaru z warzyw
  • 2 puszek białej fasoli
  • 4 łyżek oliwy
  • 1 dużej cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 2 małych kabaczków
  • 4 ziemniaków
  • 1 marchwi
  • pęczka pietruszki lub szczypiorku

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy aż do zeszklenia: posiekaną cebulę, czosnek i starte warzywa (poza fasolą). Składniki dusimy aż do miękkości. Następnie wlewamy bulion, gotujemy wszystko przez 15 minut, studzimy i miksujemy. Dodajemy fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Zupę krem nalewamy na talerze i posypujemy pietruszką.

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa (Źródło: codojedzenia.pl)

Zupy kremy wyróżniają się gęstą, kremową konsystencją, która przypadnie do gustu tym, którzy są wybredni co do smaku niektórych warzyw. Z całą pewnością możemy je więc podawać całej rodzinie – w tym naszym pociechom. Propozycjami na kremowe przystawki są przepisy na zupę czosnkowo-paprykową oraz zupę fasolową.