Zupy powinno się podprawiać nie tylko dla podniesienia ich wartości kalorycznej, ale również w celu zagęszczenia i złączenia składników. W skład każdej podprawy wchodzi tłuszcz (pod postacią: masła, śmietany, śmietanki, oleju, smalcu itp.) oraz mąka. Najprostszą metodą zagęszczania zup jest dodanie zawiesiny z mąki i zimnego płynu. Zawiesinę otrzymaną przez rozmieszanie mąki z wodą, z mlekiem, kefirem, śmietaną lub zimnym wywarem, wlewa się do wrzącej zupy, a następnie gotuje. Zupy można zagęszczać również bez podprawienia, przez połączenie z dodatkiem skrobiowym: kaszą, zacierką lub ziemniakami. W dzisiejszym poście znajdziemy dwie propozycje na zupy zagęszczane: żur z białą kiełbasą i zupę cebulową.
Żur z białą kiełbasą
Aby przygotować żur z białą kiełbasą, będziemy potrzebować:
- 1 litra wywaru warzywnego
- 1 cebuli
- 1 szklanki ukiszonego żuru
- 25 dekagramów parzonej białej kiełbasy
- 2 ząbków czosnku
- pół szklanki śmietany 12 -procentowej
- 3 łyżek oleju
- soli i majeranku
Zakwas:
- 2 szklanek przegotowanej wody
- 6 łyżek grubo mielonej mąki żytniej
Sposób przygotowania:
Na kilka dni przed przyrządzaniem żurku przygotowujemy zakwas. Wodę gotujemy i studzimy. Następnie do letniej wody wsypujemy mąkę i starannie mieszamy. Przelewamy do kamionkowego naczynia, gdzie przechowujemy zakwas pod przykryciem przez kilka dni. Ważne, by zakwas ten znajdował się w ciepłym miejscu i był co jakiś czas kontrolowany. Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy na oleju, aż się lekko zarumienią. Żur mieszamy, wlewamy do wywaru, gotujemy – wlewamy stopniowo, sprawdzając, czy zupa jest wystarczająco gęsta. Przyprawiamy solą, majerankiem, wlewamy śmietanę i dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem. Podajemy z ziemniakami w mundurkach.
Zupy zagęszczane: cebulowa
Do przyrządzenia zupy cebulowej będą nam potrzebne takie składniki, jak:
- półtora litra wywaru z włoszczyzny
- 4 do 5 cebul
- 2 łyżki mąki
- olej
- grzanki z razowego pieczywa
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko podsmażamy na maśle, a pod koniec mieszamy z mąką, aż się zarumieni. Zalewamy zimnym wywarem, doprawiamy do smaku i gotujemy 25 minut. Grzanki wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy zupą i posypujemy serem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut.
Zimą zagęszczane zupy są doskonałym pomysłem na dania obiadowe. Żur z białą kiełbasą i zupa cebulowa z pewnością rozgrzeją i nasycą nas w mroźne dni.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.