Zupy powinno się podprawiać nie tylko dla podniesienia ich wartości kalorycznej, ale również w celu zagęszczenia i złączenia składników. W skład każdej podprawy wchodzi tłuszcz (pod postacią: masła, śmietany, śmietanki, oleju, smalcu itp.) oraz mąka. Najprostszą metodą zagęszczania zup jest dodanie zawiesiny z mąki i zimnego płynu. Zawiesinę otrzymaną przez rozmieszanie mąki z wodą, z mlekiem, kefirem, śmietaną lub zimnym wywarem, wlewa się do wrzącej zupy, a następnie gotuje. Zupy można zagęszczać również bez podprawienia, przez połączenie z dodatkiem skrobiowym: kaszą, zacierką lub ziemniakami. W dzisiejszym poście znajdziemy dwie propozycje na zupy zagęszczane: żur z białą kiełbasą i zupę cebulową.

Żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą

Żur z białą kiełbasą (Źródło: mojegotowanie.pl)

Aby przygotować żur z białą kiełbasą, będziemy potrzebować:

  • 1 litra wywaru warzywnego
  • 1 cebuli
  • 1 szklanki ukiszonego żuru
  • 25 dekagramów parzonej białej kiełbasy
  • 2 ząbków czosnku
  • pół szklanki śmietany 12 -procentowej
  • 3 łyżek oleju
  • soli i majeranku

Zakwas:

  • 2 szklanek przegotowanej wody
  • 6 łyżek grubo mielonej mąki żytniej

Sposób przygotowania:

Na kilka dni przed przyrządzaniem żurku przygotowujemy zakwas. Wodę gotujemy i studzimy. Następnie do letniej wody wsypujemy mąkę i starannie mieszamy. Przelewamy do kamionkowego naczynia, gdzie przechowujemy zakwas pod przykryciem przez kilka dni. Ważne, by zakwas ten znajdował się w ciepłym miejscu i był co jakiś czas kontrolowany. Bulion zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy na oleju, aż się lekko zarumienią. Żur mieszamy, wlewamy do wywaru, gotujemy – wlewamy stopniowo, sprawdzając, czy zupa jest wystarczająco gęsta. Przyprawiamy solą, majerankiem, wlewamy śmietanę i dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem. Podajemy z ziemniakami w mundurkach.

Zupy zagęszczane: cebulowa
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa (Źródło: mojegotowanie.pl)

 Do przyrządzenia zupy cebulowej będą nam potrzebne takie składniki, jak:

  • półtora litra wywaru z włoszczyzny
  • 4 do 5 cebul
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • grzanki z razowego pieczywa
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko podsmażamy na maśle, a pod koniec mieszamy z mąką, aż się zarumieni. Zalewamy zimnym wywarem, doprawiamy do smaku i gotujemy 25 minut. Grzanki wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy zupą i posypujemy serem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut.

Zimą zagęszczane zupy są doskonałym pomysłem na dania obiadowe. Żur z białą kiełbasą i zupa cebulowa z pewnością rozgrzeją i nasycą nas w mroźne dni.