Choć słowo „bakteria” zwykle przywodzi nam na myśl same negatywne skojarzenia, nie każdy mikroorganizm określany tym mianem jest wrogi wobec ludzkiego organizmu. W jelitach przeciętnego człowieka egzystuje około tysiąca gatunków bakterii. Ich łączna waga wynosi nawet 2 kilogramy. Część drobnoustrojów bytujących w ciele człowieka w istocie może stanowić potencjalne zagrożenie dla jego zdrowia, niemniej pozostałe – dobroczynne bakterie – przysługują się jego pomyślności. Klucz – do prawidłowego funkcjonowania naszej flory bakteryjnej – tkwi w równowadze między tymi drobnoustrojami. Z dzisiejszego wpisu dowiemy się, czym charakteryzują się przyjazne nam bakterie oraz poznamy sposoby dostarczania ich do naszego organizmu.
Bakterie, które nam sprzyjają
Przyjazne drobnoustroje to żywe kultury bakterii, które stanowią przeciwwagę dla szkodliwych mikroorganizmów, zamieszkujących każdy ludzki organizm. Dobroczynne drobnoustroje utrzymują prawidłowy stan mikroflory jelitowej, przez co sprawują bardzo wiele funkcji, istotnych dla utrzymania prawidłowej pracy całego ciała: pomagają trawić i przyjmować trudno przyswajalne związki organiczne, sprzyjają zachowaniu odporności, regulują metabolizm, chronią przed negatywnymi skutkami terapii antybiotykowej, pomagają w zapobieganiu i zwalczaniu biegunek, jak również regulują całą perystaltykę jelit.
Źródła przyjaznych bakterii
Przyjaznych drobnoustrojów dostarczymy naszemu organizmowi poprzez spożywanie probiotyków, czyli preparatów bogatych w dobroczynne bakterie. Naturalnymi probiotykami możemy śmiało nazwać niektóre produkty żywnościowe. Zalicza się do nich: mleko acidofilne, jogurty naturalne, maślanki, kefiry, bryndzę, kapustę kiszoną (niepoddawaną sterylizacji) ogórki kiszone oraz kwas chlebowy. W wymienionych artykułach spożywczych możemy zazwyczaj odnaleźć przede wszystkim bakterie mlekowe. Żywe kultury bakterii mogą być również stosowane razem ze składnikami niepodlegającymi trawieniu, które stanowią bodziec do wzrostu ilości oraz aktywności niektórych bakteryjnych szczepów jelitowych. Wzrost ten przekłada się z kolei na poprawę stanu zdrowia ludzkiego organizmu. Podobną kombinację składników określa się mianem synbiotyków. Ta forma podawania przyjaznych drobnoustrojów powoduje, że bakterie podróżując przez jelita spełniają swoje funkcje, przy czym pożywienie pobudza ich wzrost i przedłuża działanie.
Być może dzisiejszy post skłoni niektóre z nas do bardziej pozytywnego niż dotychczas odbioru pojęcia „bakteria”. Jak się bowiem okazuje, nie jest to słowo jednoznacznie pejoratywne, wiele gatunków tych drobnoustrojów pozwala nam zachować zdrowie i chroni nasz organizm przed wieloma zagrożeniami. Jeśli jesteśmy zainteresowane tematem przyjaznych bakterii, koniecznie kliknijmy tutaj, by dowiedzieć się czegoś więcej o żywych kulturach bakterii i o sposobach ich pozyskiwania.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.