W ostatnich latach gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. Dlaczego tak się dzieje? Przy tej formie obróbki termicznej, warzywa, owoce i mięso nie rozpadają się oraz nie tracą zawartych w sobie witamin. Poza tym, potrawy gotowane na parze są bardziej dietetyczne, a czas ich przygotowania jest krótszy, ponieważ para ma znacznie większą temperaturę niż wrząca woda, która wykorzystywana jest przy gotowaniu tradycyjnym. Chcąc przygotowywać posiłki zdrowiej i szybciej, musimy jednak zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia. Jakie urządzenia i garnki najlepiej posłużą nam go gotowania na parze?

Parowar
Przykładowy parowar

Przykładowy parowar (Źródło: www.euro.com.pl)

Parowar jest elektrycznym urządzeniem, które posiada specjalne pojemniki, do których wkłada się żywność. Zasada jego działania jest prosta. Dolny pojemnik napełnia się wodą, a na półkach umieszcza się składniki spożywcze, takie jak: mięso, ryby, warzywa. Urządzenie przykrywa się pokrywą, podłącza do prądu i ustawia określony czas pracy. Potem wystarczy obserwować, jak parująca ze zbiornika woda gotuje potrawy. Obsługa parowaru nie jest zatem trudna, jednak problemem może być utrzymywanie go w czystości. Decydując się na zakup parowaru, warto wybrać urządzenie, które będzie posiadało pojemniki z wyjmowanym dnem. Dzięki temu, istnieje możliwość przyrządzenia w nich większych kawałków mięsa lub ryb, które nie zmieściłyby się w standardowych pojemnikach.

Garnki do gotowania na parze
Garnek do gotowania na parze z termometrem

Garnki do gotowania na parze z termometrem (Źródło: www.archiwum.allergro.pl)

Naczynie do gotowania na parze (https://www.shop.philipiakmilano.pl/naczynie-do-gotowania-na-parze-classic-1002443) składa się z trzech elementów, takich jak: garnek, sitko i pokrywka. Może być ono wykonane z różnych materiałów. Zalicza się do nich: stal, szkło, ceramikę oraz emalię. Aby taki garnek spełniał swoje zadanie, powinien być dość wysoki, pojemny oraz wyposażony w pokrywkę z otworem do odprowadzania pary, a także w uchwyty wykonane z materiału, który nie będzie nagrzewał się, ani topił. W roli pokrywki świetnie sprawdzi się taka, która wykonana jest ze szkła, dzięki czemu umożliwi ona obserwowanie żywności podczas gotowania. Wśród naczyń do gotowania na parze, można znaleźć zarówno garnki przeznaczone na kuchenki gazowe, jak i indukcyjne oraz mikrofale. Istnieją także elektryczne garnki do gotowania na parze, które można podłączyć do prądu oraz takie, które wyposażone są w termometr, pokazujący, jaka jest temperatura w naczyniu. Za sprawą takiego termometru, możliwe jest gotowanie potraw w konkretnej temperaturze, regulowanej palnikiem na kuchence.

Gotowanie na parze to bardzo zdrowy i szybki sposób na przygotowywanie potraw. Do tego typu obróbki termicznej żywności, wykorzystuje się parowary lub specjalne garnki do gotowania na parze. Warto zadbać o to, by takie naczynia były dość wysokie, pojemne oraz wykonane z jakościowych materiałów, które posłużą nam znacznie dłużej, niż ich odpowiedniki z surowców o gorszej jakości.