Odpowiednie menu dziecięce jest gwarancją właściwego rozwoju. Maluch powinien spożywać zbilansowane posiłki, w których ważna jest różnorodność i smak. Uczniom często brakuje energii i mają problemy z koncentracją, dlatego przekonaj się, co serwować dziecku, by miało dobre samopoczucie.
Dzieci jedzą oczami, dlatego warto zadbać o apetycznie wyglądające dania. Nie należy pomijać śniadań, bez których młody człowiek nie będzie miał energii – ten posiłek jest najważniejszy w ciągu dnia. Do tego powinno się zadbać o właściwy poziom nawodnienia, a w okresie jesienno-zimowym wprowadzić witaminy dla dzieci, na których niedobór zwykle cierpią maluchy.
Co należy ograniczyć w dziecięcym menu?
Słodycze i fast-foody powinny rzadko pojawiać się w menu. Nie chodzi o to, by zupełnie je wyeliminować, ale starać się z nich zrezygnować w tygodniu. Od poniedziałku do piątku dzieci szkolne wydatkują sporo energii, a żywność przetworzona jej nie uzupełni, tylko niepotrzebnie obciąży organizm. Ponadto zawiera niezdrowe tłuszcze trans i zmniejsza apetyt na zjedzenie surówki czy sałatki – dzieci uzależniają się od soczyście doprawionych hamburgerów.
Z kolei ciastka, żelki raz słodzone napoje mają w składzie głównie cukry proste. Po ich spożyciu poziom glukozy we krwi szybko rośnie, przez co dziecko jest nadmiernie pobudzone. Niestety dość szybko jej poziom spada, a stan powoduje zmęczenie i osłabienie organizmu. Maluch instynktownie sięga wtedy po kolejne porcje cukru, aby poczuć się lepiej, ale to tylko pogarsza sytuację i utrwala złe nawyki żywieniowe. Włącz do menu węglowodany złożone – ciemne pieczywo, pełnoziarnisty makaron i kasze. Posiłki powinny zawierać również białko i tłuszcze, dzięki czemu energia będzie uwalniana stopniowo przez dłuższy czas i między posiłkami nie będą występować skoki insuliny we krwi, które prowadzą do pojadania i zmęczenia.
Jak komponować posiłki dla dzieci?
Śniadanie powinno gwarantować dużą sytość, dlatego wybierz takie produkty, które wolniej się będą rozkładać. Niech to będzie pełnoziarnisty produkt zbożowy, bogaty w węglowodany złożone, błonnik, cynk, kwas foliowy, witaminy. Zamiast otulonych w czekoladowych polewach płatkach pełnych cukru zaserwuj maluchowi dobrej jakości pieczywo, płatki owsiane czy jaglane. Dołóż do tego białko (wędlina, mleko, jajko, jogurt) i zdrowe tłuszcze – oliwę, awokado, rybę.
Zamiast słodyczy na drugie śniadanie zapakuj dziecku owoc, garść orzechów lub warzywa pokrojone w słupki. Od czasu do czasu można przygotować kawałek ciasta, ale lepiej stawiać na własne wypieki, wolne od chemii i tony cukru. Możesz w przepisie zastosować przecież zdrowsze zamienniki. Na obiad podawaj chude mięso, węglowodany złożone w postaci kasz czy ziemniaków i obowiązkowo zestaw warzyw. Dzieci lubią makaron – wybieraj jego lepsze wersje i dodawaj kilka listków zielonej sałaty, cykorii czy szpinaku. Obniżysz wysokość indeksu glikemicznego. Zadbaj też o regularne spożywanie posiłków. Postaraj się, by maluch nie objadał się wieczorem, szczególnie 2-3 godziny przed snem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.