Zakopane jest miastem, które co roku przyciąga do siebie tysiące polskich turystów i nie tylko. Zarówno latem, jak i zimą lokale gastronomiczne przeżywają dosłowne oblężenie, ponieważ każdy chce spróbować regionalnych dań i poczuć klimat tatr. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można dobrze zjeść w Zakopanem, zapraszamy do lektury artykułu.

Jaką karczmę w Zakopanem wybrać?

Zakopane jest pięknym miastem z dużymi możliwościami kuchennej eksploracji. Istnieje wiele karczm, które mogą pochwalić się pysznym jedzeniem. Przykładowo Karczma u Wnuka to kultowa karczma w Zakopanem, która serwuje tradycyjne dania kuchni góralskiej. Możesz tam spróbować pysznego oscypka, kwaśnicy, żurku, a także innych potraw z mięsa i ziemniaków. Z kolei Karczma Zapiecek to popularna karczma, która oferuje szeroki wybór potraw kuchni regionalnej. To miejsce znane jest przede wszystkim z przepysznego oscypka z żurawiną, ale warto też spróbować kwaśnicy, pieczonego schabu czy tradycyjnej oscypkowej zupy.

Nie można również ominąć Karczmy Sabała – to kolejna karczma, która zachwyca smakiem potraw kuchni góralskiej. Można tam spróbować przepysznej kiełbasy z grilla, oscypka, oscypkowej zupy czy kwaśnicy. Z kolei w Karczmie Po Zbóju serwowane są dania kuchni regionalnej. Warto spróbować tam mięsa z grilla, oscypka, a także tarty z kozim serem

W jakich restauracjach warto jeść w Zakopanem?

Jeśli chodzi o restauracje to Zakopane również ma wiele do zaoferowania. Jedną z kultowych jest restauracja Zakopiańska, która już swoim ciepłym wnętrzem zachęca do zamówienia czegoś z karty dań. Menu jest dosyć proste, lecz można tam odnaleźć wiele regionalnych smaków. Warto jest tam spróbować tatara czy miejscowych oscypków. Ciekawe propozycje serwuje również pensjonat Halka Zakopane, gdzie w restauracyjnej części znajdziemy nie tylko lokalne potrawy, lecz również wysokiej klasy wina i inne przekąski.

Z kolei restauracja Góralska Tradycja to urocze miejsce z klimatem góralskim, które oferuje pyszne dania kuchni polskiej i regionalnej. Restauracja serwuje między innymi oscypki, kwaśnicę, schabowe, karkówkę i szarlotkę z lodami. Jeśli przy okazji spożywania posiłków chcemy mieć ciekawą scenerię przed sobą, to dobrze jest wybrać restauracja Morskie Oko. To miejsce z pięknym widokiem na Tatry, które oferuje szeroki wybór dań kuchni polskiej i regionalnej. Restauracja serwuje m.in. pierogi, schabowe, kwaśnicę, a także dania z ryb i owoców morza. Jak zatem można zauważyć, punktów gastronomicznych w Zakopanem jest całe mnóstwo i tylko od nas zależy, gdzie się wybierzemy.