Dieta kobiety karmiącej piersią powinna być zróżnicowana i bogata w wartościowe składniki odżywcze, aby dostarczyć wystarczająco dużo energii i mamie, i dziecku. Posiłki rodzicielki mają ogromny wpływ na to, co spożywa maluszek, więc niektóre składniki są niewskazane. Czego unikać, a co warto jeść, karmiąc piersią?

Dieta matki karmiącej – czego nie jeść?

Dieta w okresie karmienia piersią jest nieco podobna do tej, jaką stosuje się w czasie ciąży. Przede wszystkim powinno się unikać alkoholu. Nie oznacza to jednak konieczności całkowitej eliminacji drinków. Kobieta może napić się alkoholu, kiedy np. ma odciągnięte i przygotowane stosowne porcje mleka dla dziecka, jakie będzie można mu podać danego dnia, gdy ta napije się np. szampana. Alkohol nie może znajdować się w organizmie matki w trakcie karmienia i należy tego restrykcyjnie przestrzegać.

Poza tym nie wolno przyjmować innych używek np. w postaci papierosów. Wszystkie takie składniki mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie malucha. Nie jest to obowiązkowe, ale zdecydowanie warto wyeliminować z diety:

  • słodycze;
  • fast foody;
  • bardzo pikantne dania;
  • żywność wysoko przetworzoną.

W przeciwieństwie do okresu ciąży nie trzeba już unikać surowego mięsa, owoców morza czy jaj. Ważne jest jednak, by wybierać takie produkty, co do których ma się pewność o ich wysokiej jakości.

Jeśli u dziecka stwierdzi się jakąś alergię pokarmową, może się okazać, że matka będzie musiała zrezygnować ze spożywania np. krowiego mleka lub jajek. To jednak indywidualne przypadki, które należy konsultować z lekarzem i potwierdzać stosownymi badaniami.

Co jeść podczas karmienia piersią?

Dieta dla matek karmiących powinna być przede wszystkim zdrowa i zbilansowana. Oznacza to, że należy dostarczać do organizmu odpowiednią ilość tłuszczy, białka i węglowodanów. Mnogość składników odżywczych i witamin można znaleźć w warzywach i owocach, ale nie tylko.

Jadłospis kobiety w okresie laktacji najlepiej skonsultować z dietetykiem. Ważne jest to, by spożywać odpowiednią liczbę kalorii. Mama potrzebuje więcej kcal każdego dnia, ponieważ odpowiadają one za dostarczanie energii nie tylko jej, ale i maluszkowi.

Warto układać posiłki ze składników bogatych w witaminy i minerały. Można do nich włączać np.:

  • zdrowe tłuszcze (orzechy, ryby, oliwa z oliwek);
  • pełnoziarniste produkty mączne (makarony, pieczywo);
  • niskotłuszczowe białko (jogurty naturalne, mięso z kurczaka, jajka, warzywa strączkowe).

Młoda mama nie musi rezygnować z kofeiny, ale nie powinna przekraczać zalecanych dawek dla dorosłego człowieka, czyli ok. trzech filiżanek.

Dieta mamy karmiącej – przykładowy jadłospis

Żeby mleko matki było jak najbardziej wartościowe dla malucha, trzeba zadbać o odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych. Jak mogą wyglądać przykładowe dwa dni posiłków dla kobiety karmiącej piersią?

Propozycja nr 1

  • Śniadanie: nocna owsianka na napoju migdałowym i skyrze z dodatkiem malin oraz migdałów.
  • Drugie śniadanie: koktajl owocowo-warzywny z dodatkiem płatków kokosowych.
  • Obiad: zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z kurczakiem, brokułem, papryką, sosem pomidorowym i mozzarellą.
  • Podwieczorek: domowe ciastka owsiane.
  • Kolacja: zupa krem z pomidorów z pełnoziarnistymi grzankami, parmezanem i świeżą bazylią.

Propozycja nr 2

  • Śniadanie: omlet z szynką z kurczaka, serem camembert i papryką.
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny z dodatkiem truskawek i orzechów nerkowca.
  • Obiad: zupa meksykańska z fasolą, kukurydzą i pełnoziarnistą tortillą upieczoną w piekarniku.
  • Podwieczorek: kanapka z chleba żytniego z serkiem śmietankowym, awokado i pomidorem.
  • Kolacja: sałatka z serem halloumi, mixem sałat, burakiem, orzechami i kuskusem.

Dieta przy karmieniu piersią nie stawia przed matką wielu ograniczeń. Ważne, by dbać o zbilansowane i pełnowartościowe posiłki dla dobra własnego i dzieciątka.