Coraz częściej w Polsce interesujemy się różnymi rodzajami diety, które niejednokrotnie wykluczają składniki zwierzęce lub odzwierzęce. Bardzo popularny jest jadłospis wegetariański i wegański w tym wegańskie majonezy. Spokojnie mogą one być stosowane do kanapek i burgerów. Są niejednokrotnie składnikiem sosów i dressingów i mogą się sprawdzić sałatkach.

Wegańskie majonezy mogą być idealnym dodatkiem dietetycznym

Wykorzystywanie dietetycznych potraw jest coraz bardziej popularne także wśród polskich konsumentów, którzy chętniej dbają o linię i po prostu o zdrowe odżywianie. Z pewnością na fali wzrostowej są różne smaczne wegetariańskie dodatki, ale także dużo walorów typowo smakowych oferują na przykład wegańskie majonezy. Zaletą takich produktów w porównaniu do tradycyjnych jest to, że mają podobną konsystencję i smak, ale są wykonane tylko i wyłącznie z roślinnych składników. To bardzo dobry wariant dla osób, które są na przykład uczulone na jajka.

Gdzie więc najczęściej możemy spotkać taki majonez? Powszechnie majonez wykorzystuje się jako dodatek do kanapek i burgerów z bardzo różnymi składnikami. Doskonale będzie się komponować z sałatą, pomidorami, ogórkami lub cebulą i jeszcze innymi warzywami, w zależności od naszych preferencji.

Wegańskie majonezy dobre do dressingów i potraw z grilla?

Coraz chętniej także w Polsce testujemy najróżniejsze sosy i dressingi, które idealnie będą się nadawały również do potraw mięsnych. Paradoksalnie taki wegański dodatek może być stosowany z kotletami wieprzowymi albo drobiowymi, czy też mielonymi. Taki majonez jak prawdziwy bardzo dobrze będzie się także łączyć z ziołami i przyprawami lub sokiem z cytryny. To gwarantuje jeszcze bardziej interesujące i oryginalne smaki.

Wegański majonez może być również składnikiem dipów, które także chętniej są konsumowane w towarzystwie chipsów albo innych przekąsek. Poza tym majonez wegański perfekcyjnie będzie się sprawdzać dodany najróżniejszych potraw z grilla także nie mięsnych. Idealnie smakowo będzie pasować do warzyw, tofu, choć także do owoców morza.