Do końca XVIII wieku fasolka szparagowa uprawiana była jedynie jako roślina ozdobna. Dopiero w kolejnym stuleciu, doceniono walory smakowe zwisających z niej strączków i zaczęto używać ich w kuchni. Dziś warzywa te goszczą na naszych stołach jako uzupełnienie innych potraw – podawane z bułką tartą – lub jako składnik zupy jarzynowej. W takiej formie fasolka szparagowa wydaje się być dla wielu osób wyłącznie nudnym dodatkiem. Jeśli jednak do gotowania fasolki podejdziemy bardziej kreatywnie, może się okazać, że zmienimy o niej zdanie. Poznajmy zatem kilka wskazówek, które pozwolą nam na nowo odkryć walory smakowe tego niedocenianego warzywa.
Jak przygotowywać fasolkę?
By zielona fasolka szparagowa była miękka i zachowała swój kolor, nie możemy gotować jej w wodzie zbyt długo. (Gdy chcemy ją podać na zimno, wystarczy, że przelejemy ją lodowatą wodą). Z kolei żółtą fasolkę najlepiej jest gotować na parze. Ugotowane w ten sposób warzywa, możemy następnie przesmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem ząbków czosnku. Innym rozwiązaniem jest podanie ugotowanej fasolki z sosem balsamicznym, winegret lub prażonymi migdałami i skórką z cytryny. Tak przygotowane warzywa warto zestawić z chrupiącą bagietką. Fasolka szparagowa (na ciepło) świetnie smakuje także w połączeniu z masłem czosnkowym lub pesto. Jest ona również doskonałym składnikiem sałatek, w których pojawiają się wyraziste dodatki: ser feta, papryka, łosoś lub oscypek.
Fasolka szparagowa po prowansalsku
Potrzebne składniki:
- 1 kilogram młodych ziemniaków
- 2-3 plastry boczku
- 12 sztuk długiej cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 400 gramów fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- po 2-3 gałązki rozmarynu, tymianku i oregano
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy na półtwardo. Fasolkę oczyszczamy i także gotujemy. Teraz kroimy czosnek na plastry, natomiast cebulki na połówki. Warzywa przesmażamy na oleju, a następnie dodajemy do nich pokrojone ziemniaki i fasolkę. Kontynuujemy smażenie. Po kilku minutach wrzucamy do całości świeże zioła, boczek (podsmażony na drugiej patelni) oraz doprawiamy potrawę solą i pieprzem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.