Według dietetyków gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu to najzdrowsze metody przyrządzania posiłków. Dodajmy jednak, że są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo apetyczne i proste. Jeśli masz obawy przed gotowaniem bez tłuszczu, sprawdź jak można je przygotować prosto  i smacznie.

Gotowanie i smażenie zdrowe, czyli bez tłuszczu

Zdrowe odżywanie to nie jedynie odpowiedni dobór składników. Nie bez przesady można powiedzieć, że to jedynie połowa sukcesu. Nie mniej ważne jest ich właściwe przyrządzenie, najlepiej bez tłuszczu. Jedząc najzdrowsze ryby z dodatkiem ekologicznych warzyw, ale smażone „na chrupiąco” w dużej ilości tłuszczu, w dalszym ciągu narażamy swoje zdrowie na niebezpieczeństwo w postaci bomby kalorycznej i szkodliwych substancji powstającej podczas przysmażania jedzenia. Kluczem jest zatem unikanie smażenia na tłuszczu i wybieranie najzdrowszych metod przyrządzania posiłków – gotowania na parze i smażenia bez tłuszczu. Jakie są ich zalety i na czym polegają?

Gotowanie na parze

Polega na obróbce termicznej składników spożywczych za pomocą nagrzanej do wysokiej temperatury pary wodnej. Dzięki temu procesowi nie tracą witamin, tak jak ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania, a do tego są bardziej jędrne i mają bardziej wyrazisty smak. Do produktów gotowanych na parze nie dodaje się tłuszczu, dlatego są lekkostrawne i dietetyczne.

kobieta sieka przyprawy

Smażenie bez tłuszczu

Dzięki specjalnym patelniom z powierzchnią non-stick, potrawy można także smażyć bez dodatku tłuszczu. Podczas obróbki termicznej mięso i ryby wydzielają swój własny tłuszcz, co sprawia, że są soczyste, a nieprzywierająca powłoka zapewnia brak przyklejania do patelni. Zaletą smażenia bez tłuszczu jest oczywiście mniejsza kaloryczność i zachowanie przez potrawy wartości odżywczych, ale także łatwe czyszczenie naczynia.

Jak widać smażenie i gotowanie bez tłuszczu jest nie tylko przyjazne dla zdrowia, ale także bardzo proste – wystarczy posiadać odpowiednie garnki i patelnię, a jedzenie praktycznie robi się samo.

Pozostaje jednak pytanie o ich smak, w końcu to właśnie tłuszcz jest jego podstawowym nośnikiem.   Również na to są sposoby.

4 triki na poprawę smaku potraw bez tłuszczu

Przyprawy

Do jedzenia gotowanego na parze lub smażonego bez tłuszczy warto dosypać ich trochę więcej niż zwykle. Świetnie sprawdzą się wyraziste przyprawy azjatyckie lub śródziemnomorskie. Produkty można doprawić kilka godzin przed gotowaniem, aby lepiej przeszły ich smakiem.

łyżki z przyprawami

Zioła

Dodają smaku i poprawiają trawienie, a jeśli gotujemy bez tłuszczu są one niemal obowiązkiem. Pęczek świeżych ziół ułożony między mięsem i warzywami skutecznie nasyci swoim aromatem cały posiłek.

Marynaty

Warto się z nimi polubić gotując na parze lun smażąc bez tłuszczu, zwłaszcza jeśli lubisz wyraziste smaki mięs.

Nie tylko woda

Moim ulubionymi trikiem, a jednocześnie najprostszym trikiem jest dodawanie do wody podczas gotowania na parze ziół, przypraw, rozgniecione czosnku, imbiru i innych dodatków lub zamiana wody na bulion. Taka aromatyczna para najlepiej doprawi jedzenie podczas gotowania.