Podczas letnich weekendów, z chęcią spędzasz czas na grillowaniu w gronie rodziny lub znajomych. Jest to idealna okazja do przebywania na świeżym powietrzu w doskonałym towarzystwie. Grillowanie daje ci również sposobność do zjedzenia czegoś smacznego, a zarazem prostego w przygotowaniu. W Polsce kulinarnymi faworytami na większości spotkań przy grillu są kiełbaski, karkówka i inne rodzaje zamarynowanych mięs. A co powiesz na to, by podczas następnego grillowania w gronie bliskich ci osób, nieco poeksperymentować i spróbować wrzucić na ruszt coś nowego, czego  wcześniej nie próbowałaś?

Krewetkowy zawrót głowy

Szaszłyki z krewetek i ananasa

Źródło: www.przepisy.pl

 

Aby urozmaicić swoje grillowanie, wrzuć na ruszt szaszłyki z krewetek i ananasa. Do przygotowania tej przekąski, będzie ci potrzebne 350 gram dużych krewetek i 3/4 świeżego ananasa. Z kolei do zrobienia marynaty, wykorzystaj pół szklanki soku pomarańczowego, pół szklanki soku ananasowego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę przyprawy curry, pół łyżki startego świeżego imbiru i dwie łyżki miodu. Dodatkowo będzie ci potrzebna połowa cytryny. Zacznij od przygotowania marynaty: do małego garnka wlej wszystkie soki. Następnie podgrzej miód i po jego rozpuszczeniu, dodaj go do garnuszka z sokami. Miksturę przypraw startym imbirem i carry. Uzyskaną w ten sposób marynatę, odstaw do czasu jej ostudzenia. Kiedy marynata będzie już ostudzona, włóż do niej krewetki i marynuj przez około 30 minut. Teraz przystąp do obrania i pokrojenia ananasa w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian krewetki i kawałki ananasa. Następnie połóż szaszłyki na rozgrzany grill i przez około 5 do 7 minut obracaj je. Rób to aż do momentu, gdy krewetki się zarumienią. Szaszłyki z krewetek i ananasa podawaj skropione sokiem z cytryny.

Grillowany bakłażan

Źródło: www.przepisygreckie.pl

Wegetariańskie grillowanie

A co sądzisz o grillowaniu warzyw? Godną uwagi propozycją na przekąskę w wersji wegetariańskiej, jest grillowany bakłażan z granatem. Przygotuj 3 bakłażany, pół szklanki oliwy z oliwek, 1 owoc granatu, kilka gałązek natki pietruszki i świeżej kolendry, a także sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wykonanie tej potrawy, zacznij od umycia i przekrojenia w poprzek wszystkich bakłażanów. Weź do ręki ostry nóż i natnij nim kilkakrotnie środek każdej połówki, posuwając narzędzie wzdłuż warzywa. Rób to jednak na tyle delikatnie, by nie uszkodzić jego skórki. Jeśli wykorzystane przez ciebie bakłażany mają dużą ilość nasion, możesz je wydrążyć łyżeczką. Następnie obficie polej warzywa oliwą z oliwek i oprósz solą oraz pieprzem. Kolejnym krokiem, który powinnaś wykonać, jest ułożenie bakłażanów na tacce aluminiowej. Tak przygotowane bakłażany grilluj przez 20 minut, do chwili aż zmiękną. Po zdjęciu warzyw z rusztu, skrop je octem balsamicznym, posyp posiekaną zieleniną i ziarenkami owocu granatu.