Jesień to czas długich wieczorów z ciepłą herbatą w ręku i ze słodkim przysmakiem na talerzu. Wiele takich przysmaków możesz upiec samodzielnie w swojej kuchni, dzięki czemu twój dom wypełni się zapachem świeżo upieczonego ciasta. Aromat ten choć na chwilę pozwoli ci zapomnieć o szarudze i chłodzie, panujących na zewnątrz. Skąd możesz czerpać inspiracje na tego rodzaju wypieki? Najlepiej z natury. Jesienią – wśród owoców wystawionych na bazarach – królują jabłka. Możesz zatem wykorzystać te owoce – jako gwoździe programu – w swoich jesiennych wypiekach.
Jabłecznik z kruszonką
Jednym z ciast spośród tych, w których możesz wykorzystać słodkie jabłka, jest jabłecznik z kruszonką. Zanim przystąpisz do pieczenia tego jabłecznika, przygotuj następujące składniki:
- mąka – 200 gramów,
- skrobia ziemniaczana – 50 gramów,
- masło – 150 gramów,
- margaryna – 100 gramów,
- cukier – 300 gramów,
- żółtka jajek – 3 sztuki,
- wanilia – pół laski,
- zmielone nasiona kardamonu – 4 sztuki,
- cynamon – 2 laski,
- jabłka – 1,5 kilograma.
Sposób przygotowania ciasta:
Do dużej miski włóż masło i margarynę, pokrojone w kostkę. Teraz połącz oba te składniki i dodaj do nich cukier, jedno żółtko, miąższ z wanilii i kardamon. Całość utrzyj, a następnie dodaj do uzyskanej masy mąkę, skrobię ziemniaczaną, 2 pozostałe żółtka. Wymieszaj wszystko za pomocą widelca, zagnieć i włóż do lodówki. Przygotowane jabłka obierz i pokrój, wymieszaj z cukrem, a następnie podsmaż z dodatkiem cynamonu. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, wypełnij nim formę (na grubość 5 mm) i wstaw na 10 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Resztę masy, która ci pozostała, odłóż na bok. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyłóż na nie jabłka i posyp je kruszonką utartą palcami. Całość ponownie włóż do pieca i piecz przez kolejne 10 do15 minut.
Tarta z jabłuszkami
Kolejną propozycją na przysmak z wykorzystaniem jabłek, jest tarta z jabłuszkami.
Składniki:
- mąka – 200 gramów,
- masło – 125 gramów,
- cukier – 1 łyżka,
- cukier waniliowy – 1 opakowanie,
- skórka z cytryny,
- jabłka – 700 gramów,
- śmietana 18% – 150g,
- cukier 1/3 szklanki,
- jajka – 2 sztuki,
- aromat waniliowy – kilka kropelek.
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, masła, cukru i cukru waniliowego oraz skórki z cytryny. Następnie włóż je do lodówki. W tym czasie obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne, a na koniec pokrój je na małe kawałki. W kubku wymieszaj śmietanę, 1/3 szklanki cukru, jajka i aromat. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do nasmarowanej tłuszczem okrągłej formy, o średnicy 30 centymetrów i na jej brzegach uformuj rant z ciasta. Teraz całość ponakłuwaj widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu tarty z piekarnika, nie wyłączaj pieca. Wystudź ciasto, ułóż na nim ciasno jabłka, polej je przygotowaną polewą i piecz tartę przez kolejne 40 do 50 minut.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.