Piekarnik to obowiązkowe urządzenie w kuchni, szczególnie gdy jest się mamą. Urządzenie pozwala na szybkie przygotowywanie wielu zdrowych potraw, a w szczególności tych jednonaczyniowych, dzięki którym oszczędza się czas. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika i które funkcje powinny mieć znaczenie?

Piekarnik do zabudowy czy nie?

Pierwszym aspektem, o jakim trzeba zdecydować, jest to, czy chce się kupić piekarnik elektryczny, czy gazowy. W pierwszym przypadku do zasilania potrzeba prądu, a w drugim gazu. Od tego może zależeć miejsce, w którym znajdzie się urządzenie w kuchni. W dzisiejszych czasach częstszą opcją są modele zasilane energią elektryczną.

To, czy sprzęt trafi pod zabudowę, czy będzie wolnostojący, zależy w dużej mierze od względów estetycznych. Jeśli chce się urządzić pomieszczenie w minimalistycznym, nowoczesnym stylu, lepiej sięgnąć po piekarnik pod zabudowę. Takie rozwiązanie sprawdza się też wtedy, kiedy szuka się oszczędności miejsca. Pod urządzeniem może znaleźć się np. dodatkowa wąska szafka.

Modele wolnostojące są prostsze w samodzielnym zamontowaniu. Da się także zmieniać ich położenie w zależności od potrzeb, gdy przeprowadza się remont lub zmienia układ pomieszczenia. Wybierając piekarnik, trzeba wziąć pod uwagę wszystkie te parametry.

Pojemność i rozmiar – jak wybrać piekarnik?

Pojemność i wymiary urządzenia zależą od miejsca w kuchni, ale mając rodzinę, warto wybierać jak największe warianty. W pakownych sprzętach zmieści się kilka blach i spore naczynia żaroodporne. Dzięki temu można piec kilka rzeczy jednocześnie na kilku poziomach. To pozwala na przygotowywanie w tym samym czasie obiadu dla siebie i osobno dla malucha.

Sprawdź jednak wymiary swoich blaszek i innych naczyń, w których zamierzasz piec. Przed zakupem upewnij się, że zmieszczą się one do wnętrza piekarnika. Standardowy sprzęt ma 60 cm szerokości i powinien wystarczyć do codziennego użytkowania. Przy okazji sprawdź, do jakiej temperatury maksymalnej nagrzewa się urządzenie. Zazwyczaj jest to 250 stopni Celsjusza, ale decyzja zależy od Twoich potrzeb.

Na jakie funkcje zwrócić uwagę?

  • Termoobieg – jedna z podstawowych funkcji, która powoduje cyrkulację gorącego powietrza w piekarniku, przez co ciepło dociera do każdego zakamarka potrawy w krótkim czasie.
  • Grill – ta opcja pozwala na przygotowanie chrupiących potraw niczym z rusztu. W ofertach niektórych sklepów AGD i RTV są nawet piekarniki z rożnem, które doskonale sprawdzają się do przygotowania soczystego kurczaka.
  • Zabezpieczenie przed dziećmi – to podstawa w kuchni każdej matki. Blokada uniemożliwia maluchom otwarcie gorącego urządzenia. Warto wybrać sprzęt z zimną szybą, która nie nagrzewa się od zewnątrz. To daje pewność, że pociecha przypadkowo się nie poparzy, gdy dotknie drzwiczek.
  • Liczba trybów pieczenia – im więcej różnych trybów do ustawienia, tym lepiej. Dzięki temu można przyrządzać rozmaite dania w prosty sposób. Współczesne piekarniki często mają opcję specjalną do pieczenia pizzy.
  • Panel sterowania – wybierz model dotykowy lub z pokrętłami w zależności od tego, który bardziej Ci się podoba. Im mniej odstających elementów, tym łatwiej utrzymać go w czystości.
  • Czyszczenie parowe – każda mama szuka sposobów na oszczędność czasu, więc warto wybrać dobry piekarnik, który w tym pomaga i sam się czyści. Wystarczy uruchomić odpowiedni program i dodać wodę, aby usunąć trudne zabrudzenia.
  • Termosonda – na komfort użytkowania wpływa obecność termosondy, którą da się sprawdzać temperaturę jedzenia wewnątrz. To szczególnie ważne podczas pieczenia mięs.
  • Mikrofala – piekarnik z funkcją mikrofali to idealne rozwiązanie do niewielkich kuchni, w których nie ma miejsca na dodatkowe sprzęty. To udogodnienie dla każdej matki, która zazwyczaj musi jeść obiad, gdy ten już wystygnie. W kilka chwil w komorze piekarnika może podgrzać swoje ulubione danie.

Poza tym warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną urządzenia. Energooszczędny sprzęt to sposób na obniżenie rachunków i przejaw troski o środowisko naturalne.

Prowadnice – tak czy nie?

Obecność prowadnic teleskopowych to spore udogodnienie. Pomagają one sprawnie wysuwać i wsuwać do środka blaszki oraz naczynia. Zmniejsza to szanse na poparzenia i zwiększa bezpieczeństwo w kuchni. Nawet gdy piecze się na kilku poziomach w tym samym czasie, da się sprawnie obracać jedzenie czy sprawdzać jego gotowość do spożycia.