Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, obiady w restauracyjnych ogródkach lub plenerowe grille przestają mieć rację bytu. Nasze życie rodzinne i towarzyskie coraz częściej przenosimy zatem do ciepłych pomieszczeń, między innymi pod swój własny dach. Jeśli niebawem spodziewamy się wizyty rodziny bądź grona znajomych we własnym domu i chcemy poczęstować ich czymś smacznym, koniecznie poznajmy przepis na karczek duszony z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, który będziemy mogły podać na takim spotkaniu.
Potrzebne składniki
Aby wykonać duszony karczek z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, niezbędne będzie przygotowanie następujących składników:
- 1,5 kilograma karczku pokrojonego w 1-centymetrowe plastry (najmniejsze warto delikatnie rozbić tłuczkiem),
- 3 cebul,
- 0,5 kilograma pieczarek,
- ketchupu,
- oleju,
- sera żółtego w plastrach, takiego jak ser gouda (http://www.mlekoma.pl/produkty/gouda/),
- bazylii,
- oregano,
- majonezu,
- soli.
Karczek duszony – sposób przygotowania
Przygotowanie potrawy zaczynamy od posmarowania ketchupem plastrów karczku po obu stronach. Następnie natłuszczamy olejem brytfankę lub naczynie żaroodporne, w którym rozkładamy poziomo karczek. Plastry mięsa przyozdabiamy pokrojoną cebulą, pieczarkami (delikatnie posolonymi) oraz serem żółtym. Goudę smarujemy niewielką ilością majonezu oraz posypujemy bazylią i oregano. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy piec będzie już gotowy, wkładamy do niego naczynie lub brytfankę, którą uprzednio przykrywamy. Karczek dusimy w piekarniku przez około 2 godziny. Pod sam koniec pieczenia, z naczynia ściągamy pokrywkę.
Jesienna aura to doskonały pretekst, aby podszkolić swoje umiejętności kulinarne i zaprezentować je swoim najbliższym. Daniem, które sprawdzi się w roli posiłku na rodzinny obiad bądź spotkanie ze znajomymi, może się okazać karczek duszony z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. Potrawa ta nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy i z pewnością posmakuje naszym gościom.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.