Magnez to makroelement. Jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego ciała, który powinien być dostarczany organizmowi w ilości 100 miligramów na dzień. To także związek egzogenny, a co za tym idzie, przyjmuje się go wraz z pożywieniem. Jaką rolę w organizmie odgrywa magnez, gdzie występuje i co wpływa na jego przyswajalność?

Rola magnezu

Magnez – często  nazywany pierwiastkiem życia – jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Uczestniczy bowiem w ponad 300 procesach biochemicznych w nim zachodzących. To dzięki niemu układ odpornościowy i nerwowo-mięśniowy może funkcjonować prawidłowo. Pierwiastek ten stanowi materiał budulcowy zębów i kości,  jest kluczowym składnikiem w procesie ich budowy. Dzięki magnezowi zmniejsza się również ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i cukrzycy typu II. Pomaga on zapobiegać miażdżycy, przeciwdziała osteoporozie i jest czynnikiem wzrostu. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowej pracy mózgu, usprawnia pracę szarych komórek i wpływa na poprawę zdolności zapamiętywania. Poza tym, ma on działanie uspokajające, w związku z czym pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Dzięki magnezowi można utrzymać mocne kości

Dzięki magnezowi można utrzymać mocne kości (Źródło: doppelherz.pl)

Magnez – występowanie

Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, a przede wszystkim kasza gryczana. Pierwiastek ten zawierają również owoce i warzywa takie jak: banany, suszone morele i awokado. Niedobory magnezu można również uzupełnić za pomocą wysokiej jakości wody mineralnej. Dobrze jest także spożywać orzechy, m.in. migdały i orzechy nerkowca. Magnezu jest też dużo w warzywach strączkowych, grochu, groszku, owocach morza, kakao i gorzkiej czekoladzie. Co więcej niemałe ilości magnezu zawiera: ciemne pieczywo, żółty ser, szpinak, podroby, jajka, mleko, ryż, płatki owsiane i natka pietruszki. Niedobory magnezu mogą także pomóc wyrównać preparaty apteczne z magnezem.

Przykładowe produkty zawierające magnez

Przykładowe produkty zawierające magnez (Źródło: printerest.se)

Przyswajalność magnezu

Dla odpowiedniego poziomu magnezu w naszym organizmie, niemałe znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale także to, jak jemy. Aby zwiększyć przyswajalność magnezu z pożywienia, owoce i warzywa należy spożywać w formie surowej. Dlaczego? Obróbka termiczna tych produktów powoduje, że tracą one do 75 procent zawartości magnezu. Z kolei kasza gryczana powinna być spożywana wraz z gulaszem, ponieważ magnez najlepiej wchłania się w środowisku kwaśnym wraz z białkiem zwierzęcym. Wchłanianie magnezu może też utrudnić nadużywanie alkoholu, przyswajanie dużych ilości soków owocowych oraz suplementacja fosforu i wapnia.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Magnez to pierwiastek odpowiedzialny za liczne procesy zachodzące w naszym ciele. Występuje on głównie w produktach zbożowych,  surowych warzywach i owocach. Czasami warto też pomyśleć nad dodatkową suplementacją tego makroelementu.