W ostatnich dniach maja na targowiskach zaczynają pojawiać się główki młodej kapusty. To doskonały czas, aby wypróbować przepisy z warzywami, które o tej porze roku smakują najlepiej. Jakie receptury na przekąski – w których główną rolę odgrywa młoda kapusta – możemy przygotować w najbliższym czasie?
Młoda kapusta na gęsto
Młoda kapusta może być przez nas przygotowywana na różne sposoby. Jednym z nich jest wersja gotowana na gęsto z dodatkiem koperku, cebulki i zasmażki. Jak należy się zabrać do zrobienia takiego dania? Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 2-3 główki młodej kapusty
- 4 duże cebule
- pęczek koperku
- 100 gramów masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- czarny pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Kapusty szatkujemy, a następnie ugniatamy w garnku. Dodajemy do nich pociętą w kostkę cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz i około 1 do1,5 litra wody. Kapustę przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż do czasu, gdy będzie bardzo miękka. Sprawdzamy, czy woda nieznacznie przykrywa warzywa. Jeśli tak nie jest, uzupełniamy jej brak. Wówczas na patelni rozpuszczamy masło, dosypujmy mąkę i podsmażamy razem ze sobą. Gdy zasmażka się zrumieni, dodajemy ją do kapusty, tak, żeby zgęstniała. Warzywa podgrzewamy z zasmażką przez kilka sekund, do czasu aż zabulgocze. Na koniec dodajemy pocięty koperek.
Młoda kapusta z koperkiem
Niskokaloryczną i lekką propozycją – którą możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu – jest młoda kapusta gotowana z koperkiem. Do jej przygotowania niezbędne okażą się takie artykuły spożywcze, jak:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- jeden pęczek koperku
- 5 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 do 2 szklanek wody
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, a obraną cebulę kroimy w kostkę. Warzywa z dodatkiem oliwy i przypraw wkładamy do garnka. Następnie dolewamy do nich wodę i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.Gdy kapusta jest już miękka, uzupełniamy ją o poszatkowany koperek.
Młoda kapusta w porze majowej może niejednej z nas przywodzić na myśl smak dzieciństwa. Aby odtworzyć go we własnej kuchni, warzywo to warto ugotować w swojej ulubionej wersji – na przykład na gęsto z koperkiem, cebulką i zasmażką lub na lekko z samym koperkiem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.