Delikatne liście botwinki, chrupiące rzodkiewki, a także młoda włoszczyzna kuszą nas na wiosnę swoją świeżością. Nowalijki to smaczne dary wiosny, za którymi tęskniliśmy przez całą zimę. Nie są jeszcze tak dorodne jak letnie warzywa, ale za to smakują wyjątkowo delikatnie. Jak jeść wiosenne jarzyny i z czym je podawać? Z dzisiejszego wpisu dowiemy się, w jaki sposób możemy wykorzystać w swojej kuchni młode wiosenne warzywa.

Nowalijki – jak jeść?

Pierwsze wiosenne warzywa są niezastąpionym dodatkiem do sałatek i zup. Sprawdzą się one również jako składnik przekąsek i świeżych kanapek. Chrupiące rzodkiewki najlepiej jest jeść samodzielnie na surowo, ale świetnie smakują też krótko podduszane na masełku, jako jarzyna do obiadu lub składnik warzywnej mieszanki, na przykład w połączeniu ze słodką młodą marchwią. Nowalijki możemy mieszać do woli. Różnorakie listki młodych sałat, botwinki, szpinaku oraz liście kalarepy i rzodkiewki mogą stworzyć ciekawe kompozycje sałatkowe. Dobrze jest urozmaicić je za pomocą zielonego ogórka, szczypiorku, szczypioru z cebuli dymki, aromatycznego koperku, natki pietruszki – pełnej witaminy C – oraz kiełków rzodkiewki, brokułu bądź rzeżuchy.

Rzodkiewkę najlepiej jest jeść na surowo

Rzodkiewkę najlepiej jest jeść na surowo (Źródło: nowytydzien.pl)

Nowalijki – z czym podawać?

Młode warzywa już same w sobie posiadają wiele niezwykłych, delikatnych walorów smakowych. Nie warto zatem psuć smaku nowalijek ciężkimi sosami. Z czym wobec tego warto podawać wiosenne jarzyny? Idealne do tego celu okażą się lekkie dressingi na bazie oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego, z użyciem dodatku słodkiego miodu bądź ostrej musztardy. Niekiedy wystarczające może być nawet skropienie sałatki sokiem z cytryny lub limonki i oprószenie jej solą, tak by smakowała jeszcze lepiej. Aby wzbogacić wartość odżywczą takich przekąsek, dobrze jest łączyć młode warzywa z ziarnami i pestkami, między innymi: słonecznika, dyni, nasionami chia oraz siemieniem lnianym.

Pestki dyni to idealny dodatek do wiosennych sałatek

Pestki dyni to idealny dodatek do wiosennych sałatek (Źródło: medonet.pl)

Wiosenne warzywa zaskakują nas świeżym i delikatnym smakiem. Szczególnie w połączeniu z innymi dodatkami, lekkimi dressingami oraz wartościowymi ziarnami i pestkami, zyskują niezwykłe walory kulinarne oraz zdrowotne. Aby w pełni cieszyć się tegoroczną wiosną, zaprośmy nowalijki do swojej kuchni.