Krzewy owocowe do ogrodu dostarczają cennego i zdrowego pożywienia. Niektóre owoce można spożywać na surowo. Inne wymagają obróbki termicznej, aby zneutralizować zawarte w nich toksyny. A są i takie, które w każdej postaci mogą wywołać zatrucie. Dowiedz się, jakie właściwości mają owoce 7 gatunków popularnych krzewów, uprawianych w polskich ogrodach.
7 krzewów, które mają jadalne owoce
Oto lista 7 gatunków krzewów owocowych, które warto posadzić w swoim ogrodzie:
- borówka amerykańska – ma niski indeks glikemiczny, należy do grupy tzw. superfoods, czyli żywności bogatej w cenne składniki odżywcze (witaminy C i K, mangan);
- jagoda kamczacka – ma podobne zalety odżywcze jak borówka amerykańska: wszechstronnie wzmacnia organizm, wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko miażdżycy;
- porzeczki – jedne z najpopularniejszych krzewów owocowych, wśród których najcenniejsze walory odżywcze mają różne odmiany z czarnymi owocami;
- agrest – najlepiej smakuje bezpośrednio z krzaka, jest ceniony za zdolności usuwania z organizmu metali ciężkich;
- pigwowiec – bogate źródło naturalnej witaminy C, doskonale nadaje się na nalewki i przetwory;
- jeżyna bezkolcowa – świetnie smakuje na surowo i po przetworzeniu, zawiera witaminę C i K oraz cenne antyoksydanty;
- aronia – wspomaga leczenie dróg moczowych, działa przeciwzapalnie, ma mnóstwo przeciwutleniaczy, przed spożyciem warto ją przemrozić, aby złagodzić cierpki smak.
Które krzewy ogrodowe mają toksyczne owoce?
Oprócz krzewów, których owoce są smaczne i zdrowe, w ogrodach uprawiane są także odmiany niejadalne i trujące. Ekspert reprezentujący centrum ogrodnicze Ogród Śląski wyjaśnia, które owoce należy traktować ze specjalną ostrożnością: – Dobrym przykładem jest czarny bez. Jego owoce doskonale nadają się na przetwory, w tym na soki i nalewki. Jednak spożywane na surowo mogą wywołać mdłości, wymioty, a nawet ogólne zatrucie organizmu. Podobnie należy postępować z owocami kaliny koralowej i bzu koralowego. Natomiast krzewem, którego owoce nie nadają się do spożycia w żadnej postaci, jest kruszyna pospolita.
Jeżeli chcesz ochronić się przed zatruciem, spożywaj tylko te owoce, które dobrze znasz i masz pewność, skąd pochodzą. W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów niezwłocznie zwróć się o pomoc do lekarza.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.