Dziczyzna należy do tradycyjnych specjalności kuchni polskiej. Ceniona jest głównie za swoje walory smakowe i odżywcze. Mięso takie jest niskokaloryczne i cechuje się się niewielką zawartością tłuszczu, a także ostrym zapachem. Stanowi bogate źródło białka oraz witamin z grupy B. Największe zalety zdrowotne ma mięso z dzika i sarny. Jeśli znalazłyśmy się w posiadaniu dziczyzny, możemy ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich jest pomysł na pasztet z dziczyzny pod pierzynką ze słoniny. Jak możemy go przygotować?
Pasztet z dziczyzny – potrzebne składniki
Do przygotowania pasztetu z dziczyzny pod pierzynką ze słoniny będziemy potrzebować:
- 50 dekagramów podrobów zajęczych
- 30 dekagramów mięsa z dzika, sarny lub zająca
- 25 dekagramów wątroby drobiowej
- 20 dekagramów słoniny
- 3 czerstwych kajzerek
- 4 jajek
- 4 cebul
- 4 ząbków czosnku
- 3 dekagramów suszonych grzybów (moczonych przez całą noc)
- 1 łyżki bułki tartej
- 1 łyżki oleju
- soli i pieprzu
- gałki muszkatołowej
- imbiru suszonego
- kminku mielonego
- ostrej papryki
- majeranku
- tymianku
- oregano
- cząbru
Sposób przyrządzania
Oczyszczone mięso oraz podroby kroimy na małe kawałki i obsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko przesmażamy i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby odsączamy z wody. Wodą z moczenia grzybów zalewamy kajzerki. Wszystkie składniki mielimy 2-3 krotnie. Dodajemy żółtka i lekko ubite białka. Pasztet wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Formę pasztetową smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Słoninę kroimy w paski i połowę z nich układamy na dnie formy. Następnie wykładamy masę pasztetową, wypełniając formę do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy w krateczkę resztę pasków słoniny. Formę z pasztetem wstawiamy do większego naczynia z wodą i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pasztet z dziczyzny wyróżnia się walorami smakowymi i odżywczymi. Choć wymaga pewnego nakładu pracy, efekt finalny będzie nam w stanie to wynagrodzić. Jako mamy możemy wykorzystać taki pasztet do przygotowania kanapek dla swoich pociech.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.