Urozmaicenie diety niemowlaka zaczynamy od podania mu zupki. Taka zupka jest jego pierwszym pełnowartościowym daniem. Zupki powinny zawierać witaminy i minerały, muszą stanowić także źródło błonnika. Jednak aby taka zupa była pożywna i odżywcza, a do tego smakowała naszemu maleństwu należy wiedzieć jak ją przygotować.
Zasady przygotowywania zupek dla niemowlaków:
- warzywa powinny być cienko obrane i umyte tuż przed samym gotowaniem;
- pokrojone warzywa wrzucamy do wrzątku i nie dopuszczamy do ich rozgotowania;
- na bazie wywaru z warzyw przygotowujemy zupkę;
- do zupki należy dodać łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek, a całość zmiksować;
- po ukończeniu 7 miesiąca życia, do zupki należy stopniowo dodawać delikatne mięso i rybę, a co drugi dzień połowę żółtka jajka;
- po ukończeniu 10 miesiąca życia warzywa nie i mięso nie muszą być już rozdrobione na drobną papkę;
- zupek nie wolno zagęszczać zasmażką lub mąką, nie należy dodawać do nich również soli, ani zabielać ich śmietaną;
- do zupek z czasem można dodawać łagodne zioła ułatwiające trawienie.
Należy starać się aby zupki były urozmaicone pod względem smaku i różnorodności dodatków. Do zupek oprócz ziemniaków warto dodawać kaszę np. jaglaną, manną, perłową lub pęczak, a także pełnoziarnisty makaron i brązowy ryż.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.